Ivo Verrijckt

Ivo Verrijckt

Al meer dan 40 jaar jouw persoonlijke bouwcoach voor bouwen met vertrouwen in de Antwerpse en Limburgse Kempen.

Welk woontype ben jij?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Woningen vallen grosso modo uiteen in twee hoofdtypes: landelijk en modern. Welk woontype ben jij? De keuze voor een van beide types gaat op en af en is sterk afhankelijk van bepaalde periodes. Heel lang kregen we enkel de vraag om woningen te bouwen in een landelijke stijl, een hoeve- of pastoriestijl… Die vraag was trouwens ook heel streekgebonden. De laatste drie jaar zien we een duidelijker vraag naar moderne woningen. In het bijzonder naar woning bezet met crepi. 

Waarom wordt crepi zoveel gebruikt? 

Crepi wordt wellicht zoveel gebruikt omdat een gevel bezetten met crepi de beste koop is in het bouwen. Hier hoort echter wel de volgende kanttekening bij. Sommige soorten crepi zijn heel redelijk van prijs, om het woord ‘goedkoop’ niet in de mond te nemen. Na vijf jaar moet je de goedkope soort crepi dan wel vervangen. Vuil hecht zich immers heel gemakkelijk vast op dit soort bepleistering, zodat goedkope crepi er heel vlug vrij smerig uitziet. Ik geef de mensen altijd de raad te kiezen voor een iets duurdere crepi, of meteen te gaan voor een gevelsteen. Want dat is een pak duurzamer. 

Welk woontype ben jij? 

Mensen hebben hun eigen wensen en stijl. Als ik na een eerste gesprek bij klanten buiten ga, weet ik welke stijl ze wensen, waar ze nog over twijfelen, en ken ik meestal ook hun budget. Dat zijn trouwens telkens opnieuw de allereerste vragen die worden gesteld. Zijn ze voorstander van een landelijke woning, dan blijven ze bij hun voorkeur. En dat mag! Het is zeker niet mijn bedoeling om mensen van gedacht te doen veranderen. Ik ben er om hen de voor- en nadelen van hun keuze te schetsen, en om te laten weten welke invloed hun keuze van woning of technieken zal hebben op hun budget. Op die manier kunnen ze eventueel nog wat bijsturen. Een keuze voor een bepaalde stijl van woning heeft trouwens niet echt zo’n grote invloed op het budget. Voor eenzelfde budget kan je een moderne halfopen bebouwing zetten of een rijwoning. 

‘Eigentijdse woning’ is uit de tijd 

Het begrip eigentijdse woning wordt tegenwoordig niet zo vaak meer gebruikt. Meer en meer heeft men het over moderne en hedendaagse woningen. Vroeger werd de term eigentijdse woning vooral gebruikt om futuristische woningen te beschrijven. Dat soort woningen is echter in sneltempo aan het verdwijnen, en dat heeft alles te maken met de heersende EPB-eisen. Energiezuinig bouwen is de boodschap. Wil je modern bouwen met heel grote raampartijen en open structuren die zuidgeoriënteerd zijn? Dan kan de kostprijs door de EPB-voorschriften enorm oplopen. Want dan heb je driedubbele beglazing nodig, isolatie, ventilatie. Vroeger wilden de mensen vooral een huis dat zuidgeoriënteerd lag. Nu is het volgens ons een voordeel om noordwestelijk georiënteerd te zitten. Waarom? Omwille van de energiezuinigheid en de lagere bouwkost. 

Bouwwensen van beide woontypes willigen we graag in 

Welk woontype ben jij? Eerder modern of meer landelijk? Geen nood: Bouwonderneming Verrijckt bouwt hedendaagse nieuwbouwwoningen in de stijl die jij wilt. We luisteren naar je wensen, adviseren, begeleiden, ondersteunen en ontzorgen je. Daar mag je zeker van zijn. Omdat beelden meer zeggen dan woorden: hier kan je enkele van onze realisaties bekijken. Neem gerust contact op voor een eerste vrijblijvend gesprek. 

© C’bon

Lees nog andere interessante blogs

Wat kost een totaalrenovatie in 2020?

Wat kost een totaalrenovatie in 2022?

Hoeveel budget heb je nodig om te renoveren? In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende factoren die de prijs bepalen bij een totaalrenovatie.