Ivo Verrijckt

Ivo Verrijckt

Al meer dan 40 jaar jouw persoonlijke bouwcoach voor bouwen met vertrouwen in de Antwerpse en Limburgse Kempen.

Wat kost een totaalrenovatie in 2022?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tijdens je zoektocht naar een nieuwe woning, ben je ze ongetwijfeld al weleens tegen gekomen: een charmante, op te frissen villa of een te renoveren hoeve. Het zijn klassiekers in vastgoedadvertenties. 

Renoveren en verbouwen zit in de lift. Schaarse bouwgronden en de hoge kostprijs van nieuwbouw maken dat er steeds vaker gekozen wordt voor verbouwen.

Echter, wil je een oude woning opknappen, dan moet je bovenop de aankoopprijs wel het nodige renovatiebudget voorzien. Hoeveel budget heb je nodig om je plannen te realiseren? 

Het antwoord hierop verschilt, en is sterk afhankelijk van jouw project. Als je een beetje handig bent, kun je de kosten bijvoorbeeld drukken door bepaalde zaken eigenhandig aan te pakken. 

voorkeuren undraw

Daarnaast is er een groot verschil in kostprijs tussen een traditionele totaalrenovatie, en een ingrijpende energetische renovatie. Een hapklare inschatting maken, is dus helaas niet mogelijk.

Sommige bouw- en renovatiebedrijven hanteren een vuistregel, maar daar zijn we bij Verrijckt geen fan van. De marges zijn breed, en uiteindelijk sta je nergens. 

Bovendien zijn dergelijke prijzen niet representatief. Een herenhuis uit de vroege jaren 1900 opknappen, vereist een heel ander budget dan het opfrissen van een woning uit de jaren ’80.

Wil je een reële inschatting kunnen maken over de kosten van een renovatie, dan kan je beter kijken naar de verschillende factoren die de prijs bepalen. In dit artikel geven we je alvast een overzicht van de mogelijke werken en daarmee gepaarde kosten. 

Lees je mee? 

Soorten totaalrenovaties 

Zoals daarnet reeds aangehaald, is het budget dat je moet voorzien voor een totaalrenovatie sterk afhankelijk van de werken die je gepland hebt staan. Elk soort renovatie heeft zijn eigen prijskaartje. 

Energetische totaalrenovatie (BENoveren) 

Oude woningen zijn vaak onvoldoende geïsoleerd, en de verwarming is meestal niet zuinig. Voor dergelijke woningen is een energetische totaalrenovatie aangewezen. 

Een energetische ingrijpende renovatie (IER) is een renovatie, waarbij alle oude technieken zoals verwarming & ventilatie worden vervangen, en waarbij de hele buitenschil van de woning geïsoleerd moet worden. 

Bij een energetische totaalrenovatie streef je bovendien naar een maximaal E-peil, en een minimumaandeel hernieuwbare energie.

Om die reden wordt het energetisch renoveren van een woning ook weleens BENoveren genoemd. Een kwinkslag naar een BEN (bijna energieneutrale) woning. 

undraw benoveren

Door slim en doordacht te gaan BENoveren verlaag je jouw energiefactuur, krijgt je woning meer waarde en geniet je van een tal van premies. Je bent verzekerd van een toekomstgerichte investering die rendeert. 

Concreet worden verbouwingen als een energetische ingrijpende renovatie (IER) beschouwd, wanneer ze voldoen aan twee belangrijke eisen. Enerzijds moet minstens 75% van de buitenschil worden (na)geïsoleerd. 

Anderzijds moeten de opwekkers om een specifiek binnenklimaat te realiseren volledig worden vervangen. Denk hierbij aan het vervangen van een mazoutketel door een warmtepomp, bijvoorbeeld. 

Traditionele renovatie (renoveren) 

Een gewone, traditionele renovatie betekent zoveel als elke vergunningsplichtige renovatie die niet onder de noemer energetische renovatie valt. 

Voor dit type renovatie zijn uiteraard ook eisen vastgelegd, maar deze zijn vaak minimaal. Denk hierbij aan wettelijke verplichtingen, waaronder dakisolatie en dubbel glas.  

Het is dus duidelijk dat het eisenpakket van een traditionele totaalrenovatie minder uitgebreid is, dan dat van een energetische totaalrenovatie. Je hoeft als verbouwer slechts rekening te houden met minimale ventilatievoorzieningen, en minimale eisen voor isolatie. 

undraw huis

Waar je misschien wel eens over moet nadenken, is de duurzaamheid van je investering. Is het niet beter om nu de basis aan te pakken, dan wat opsmukwerk te doen dat je later toch weer moet afbreken? 

De investering nu zal dan misschien wat zwaarder zijn, wanneer je kiest voor een energetische ingrijpende renovatie (IER), maar je bent er wel zeker van dat je weer jaren verder kunt. 

Kosten van een totaalrenovatie 

Gezien we bij Verrijckt voornamelijk gespecialiseerd zijn in (energetische) totaalrenovaties, vind je hieronder een overzicht van de belangrijkste kostenposten die het budget bepalen van een energetische ingrijpende renovatie of IER. 

Buitenschil & schrijnwerk

De basis van elke energetische woning, is een warme jas. De buitenschil is bepalend voor de energieprestatie van een woning, en is daarom het allerbelangrijkste als je een grondige renovatie wil doorvoeren.

Alles staat of valt met de kwaliteit van de buitenschil. Des te beter de buitenschil van je woning is geïsoleerd, des te hoger het comfort in huis en des te lager de energiefactuur.

#1 Dak

Je doet er goed aan om de renovatiewerken aan te vatten met het dak. Daar heb je altijd het grootste warmteverlies, en kan je dus ook de meeste winst boeken.

Sinds 1 januari 2015 is het overigens verplicht om je dak te isoleren. Met deze regel wil de Vlaamse regering maken dat alle daken in Vlaanderen tegen 2020 geïsoleerd zijn. 

undraw rapport

Je dak isoleren is doorgaans niet de grootste kost. Doordat je een groot aandeel warmteverlies hiermee kan recupereren, is de terugverdientijd relatief kort. 

Doorgaans heb je de investering na een tweetal jaar terugverdiend dankzij lagere stookkosten. Moet de hele dakconstructie opnieuw worden aangelegd, dan betaal je uiteraard meer. 

#2 Muren

Na het dak zijn de muren de grote boosdoeners wat betreft warmteverlies. Dergelijk verlies recupereren en beperken kan op twee manieren: enerzijds door de thermische isolatieprestaties van de muren te verbeteren, en anderzijds door de graad van luchtdichtheid te verhogen. 

Hoe je de thermische isolatieprestatie van muren kan verbeteren, hangt af van het type muur. Kies je voor isolatie binnenin de spouw of ga je voor een combinatie van spouwisolatie met isolatie aan de binnenkant?  

undraw renoveren

Het is belangrijk om te overleggen met je aannemer wat de meest geschikte optie is voor jouw woning. Oudere woningen hebben bijvoorbeeld geen spouwmuur. Dat is pas sinds de jaren ‘60 van vorige eeuw verplicht. Bekijk dus grondig de mogelijkheden met een professional. 

Hou er ook rekening mee dat de binnenmuren dikwijls hevig toegetakeld zijn bij oudere woningen. Herbepleisteren is in de meeste gevallen dan ook aangewezen. 

#3 Vloer 

Vloerisolatie is een must bij een ingrijpende energetische renovatie. Doorgaans wordt er geopteerd voor vloerverwarming. Op enkele jaren tijd is vloerverwarming een volwaardig alternatief geworden voor verwarming met radiatoren. 

De kostprijs om vloerverwarming te installeren ligt hoger, maar het verbruik van deze verwarmingstechniek ligt echter wel zo’n 20% lager dan het verbruik bij radiatoren.

#4 Ramen (buitenschrijnwerk)

Bij een renovatie aan de buitenschil van de woning, gaat de aandacht steevast naar de isolatie in de vloeren, muren en het dak. Echter, ook de ramen maken een belangrijk deel uit van de buitenschil.

Een degelijke isolatie betekent namelijk dat je huis een warme jas aan heeft. Slecht isolerende ramen zijn in feite gewoon gaten in deze jas, en beïnvloeden hiermee de isolatiewaarde van je woning. 

undraw raam

Luchtdicht schrijnwerk is daarom van groot belang. Bij een verouderde woning zijn de ramen dan ook dikwijls aan vervanging toe. 

Om situaties te voorkomen, waarbij de raampartijen negatief doorwegen op de energiescore van een woning heeft de overheid beslist om dubbel glas verplicht te maken in elke woning vanaf 2020. 

Dit is echter een minimumvereiste. Bij Verrijckt raden we een hoogrendementsglas aan, wanneer je denkt aan renoveren. Een hoogrendementsglas laten plaatsen is een investering die zichzelf terugbetaalt. 

De kosten zijn voornamelijk afhankelijk van hoe groot de glaspartijen zijn, en welk materiaal je kiest voor je schrijnwerk. Hout is bijvoorbeeld het duurste materiaal, terwijl PVC het goedkoopste is. Met aluminium, kies je voor een gulden middenweg.

Technieken

Kies je voor een energetische ingrijpende renovatie, dan zorg je niet alleen voor een goed geïsoleerde woningschil om de energievraag van je woning te beperken, maar kies je ook voor de juiste energiebronnen. 

#1 Verwarming

Het vervangen van de ketel is niet voldoende bij een energetische renovatie. Kies in de plaats daarvan voor een zo energiezuinig mogelijk verwarmingssysteem. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de installatie van een warmtepomp. Andere duurzame energiebronnen, zoals een zonneboiler of zonnepanelen zijn ook een optie om je eigen energie op te wekken.

#2 Ventilatie 

Bij de meeste bestaande woningen is voorafgaand aan de werken geen ventilatiesysteem aanwezig. Een van de eisen waaraan je echter moet voldoen, wil je in aanmerking komen voor een energetische renovatie (en aldus de premies die hierbij horen) is de aanwezigheid van een ventilatiesysteem. 

undraw huizen

Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen, maar het systeem D (ook gekend als balansventilatie) steekt er met kop en schouders bovenuit. Dit systeem voert – geheel mechanisch – gelijke hoeveelheden lucht af en aan. Bovendien wordt de afgevoerde warmte gerecupereerd. 

#3 Sanitaire voorzieningen

Met de sanitaire voorzieningen bedoelen we de waterleidingen en rioleringsbuizen. Deze zijn bij oudere woningen vaak aan het einde van hun levensduur. 

Is het aan de orde om de waterleidingen en afvoerbuizen te vervangen, dan zijn er uiteraard breekwerken nodig. Hou hiermee rekening bij de budgettering van jouw renovatieproject.  

#4 Elektrische installatie 

De elektriciteit van een oudere woning wordt meestal afgekeurd, zodat je na de aankoop sowieso de nodige aanpassingen moet doen. 

Doorgaans is het een goed idee om dan maar meteen alles te vernieuwen en je niet tot oplapwerk te beperken. Vernieuw je je volledige elektrische installatie? Dan moet je echter wel rekenen op heel wat slijpwerk en werkuren.

undraw lamp

Wie een beetje handig is, kan eventueel wel opteren voor een doe-het-zelfpakket, waarbij je elektriciteitsplan volledig wordt uitgetekend en jij de uitvoering doet. 

Afwerking & materialen 

Hou in je berekening steevast een budget vrij voor grotere zaken, zoals een keuken of een nieuwe badkamer, maar ook voor kleinere zaken, zoals verf en lichtknoppen. 

De kost hiervan is volledig afhankelijk van wat jij wilt. Hou je van luxe, en moet je gerenoveerde woning tot in de fijnste puntjes afgewerkt worden? Dan spreekt het voor zich dat daar een gepast prijskaartje aan vast hangt.

undraw box

Een keuken op maat met de nieuwste snufjes verschilt bijvoorbeeld erg in prijs met een standaardkeuken. Ook de vloerbedekking zal de vierkantemeterprijs beïnvloeden. Wil je massief parket of neem je genoegen met een degelijke, basic vloerafwerking? 

Besluit

Hopelijk hebben we je wat meer inzicht kunnen geven in de factoren die de eindfactuur van jouw renovatieproject kunnen beïnvloeden. Hou er in je berekening echter ook rekening mee dat je recht hebt op enkele premies die de financiële impact kunnen verlichten. 

Het renoveren van je huis is hoe dan ook een slimme zet. Je huis stijgt in waarde, je leefcomfort verhoogt, en je energierekening daalt. Bekijk dergelijke investeringen dus op lange termijn, en staar je niet blind op het totaalbedrag van de renovatie.

Wil je echter niet voor onaangename verrassingen komen te staan, en wil je graag een helder beeld van het budget dat je opzij zal moeten houden voor een renovatie? Neem dan gerust contact met ons op.  

Bij Verrijckt assisteren wij jou met plezier tijdens een bezoek ter plaatse. Op die manier kunnen we een realistische inschatting maken van de kosten, en hebben we een idee van de ruimtelijke en bouwtechnische mogelijkheden.

Lees nog andere interessante blogs