Ivo Verrijckt

Ivo Verrijckt

Al meer dan 40 jaar jouw persoonlijke bouwcoach voor bouwen met vertrouwen in de Antwerpse en Limburgse Kempen.

Wat kost een nieuwbouwwoning in 2022?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Een heleboel Belgen zit met een baksteen in de maag. Ze dromen over een eigen huis dat op alle vlakken voldoet aan hun persoonlijke voorkeuren. De beste manier om die droom te realiseren, is natuurlijk door te gaan bouwen. 

Wanneer onze klanten met het idee spelen om te bouwen, krijgen we dikwijls als eerste de vraag hoeveel het kost om een woning te laten bouwen. Een moeilijke vraag om te beantwoorden. 

kosten nieuwbouwwoning

Het prijskaartje van een nieuwbouwwoning varieert, net zoals dat bij elk ander product het geval is. Een eenduidig antwoord op deze vraag bestaat niet, en menig bouwbedrijf laat deze vraag dan ook dikwijls links liggen. Het is ingebakken in onze cultuur. We praten niet graag over geld. 

Jammer in feite, want ‘geld’ is nochtans een terechte bezorgdheid. Vooraleer je als kandidaat bouwer een sprong in het diepe neemt, wil je namelijk weten wat deze sprong jou gaat kosten. 

De totale prijs van een nieuwbouwproject hangt echter af van diverse factoren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze verschillende kostendragers. Op die manier zetten we je alvast op weg om een correcte inschatting te maken.

#1 Voorbereiding 

Een voorbereid man (of vrouw) is er twee waard, luidt het gezegde weleens. Niet enkel de bouwconstructie op zichzelf kost geld. Ook de voorbereiding die hieraan te pas komt, vraagt een investering.  

Bouwgrond

Een bouwgrond kan uiteraard niet ontbreken, wanneer je kiest voor een nieuwbouwwoning. Het is één van de eerste stappen die je zet richting een op maat gemaakte woning, en maakt een substantieel onderdeel uit van de totale kost van een nieuwbouwproject. 

bouwgrond kosten

De prijs van een bouwgrond is hoofdzakelijk afhankelijk van enerzijds de locatie, en anderzijds de grootte van het perceel. Uiteraard zijn er nog een heleboel andere factoren die van invloed zijn op de totale kostprijs van een bouwgrond, maar daar gaan we nu niet dieper op in. 

Volgens de meest recente cijfers van de FOD Economie (in 2014) was de gemiddelde prijs voor een stuk bouwgrond 178,12 euro per vierkante meter in Vlaanderen.

Volgens de meest recente cijfers van de FOD Economie geldt voor ons land een gemiddelde bouwgrondprijs van 117,14 euro/m².

Een lapje grond in Brussel is gemiddeld nog een pak duurder – 622,09 euro per vierkante meter – en in Wallonië betaal je gemiddeld maar 50,54 euro per vierkante meter. 

Ook binnen de gewesten zijn er sterke provinciale verschillen. In Vlaams-Brabant zijn bouwgronden bijvoorbeeld het duurste, terwijl je in Limburg dan weer een pak minder betaalt. 

Deze cijfers dateren uit de meest recente studies van de FOD Economie in 2014. Hou er dus rekening mee dat deze prijzen inmiddels al wel wat zijn gestegen. 

Studiekosten 

Goed begonnen, is half gewonnen. Daarom is een oriënterend onderzoek aangewezen, en in sommige gevallen zelf verplicht. Bij Verrijckt bieden we een totaalpakket aan. In dit pakket zit vervat: 

Sondering 

Met de resultaten van deze sondering wordt het draagvermogen van de grond bepaald, alsook het type en diepte van de nieuwe fundering. De diepte van het grondwater wordt tegelijkertijd gemeten.

Stabiliteitsstudie 

Wanneer het voorontwerp van de nieuwbouwwoning klaar is, is het aan de ingenieur om de dragende elementen na te kijken, en indien nodig te dimensioneren. 

studiekosten

EPB-studie

Deze studie is verplicht vanaf het moment dat er een vergunning wordt neergelegd bij de gemeente. Op basis van het ontwerp, adviseren we hoe er het beste aan de meest recente EPB-eisen voldaan kan worden.

Veiligheidscoördinatie

Safety first. Om het risico op arbeidsongevallen te verminderen, moeten veiligheidscoördinatoren aangesteld worden, als tenminste twee aannemers werken uitvoeren op eenzelfde werf, zelfs al komen deze aannemers nooit gelijktijdig op de bouwplaats.

Bij een werf kleiner dan 500 vierkante meter kan de aannemer zelf de functie van coördinator op zich nemen.  Wanneer de werf groter is dan 500 vierkante meter, wordt er een gecertificeerde veiligheidscoördinator aangesteld. 

Luchtdichtheidstest

Een luchtdichtheidstest of blowerdoortest is in de eerste plaats belangrijk voor het bepalen van de energiescore, en zorgt ervoor dat het energieverlies van de nieuwbouwwoning beperkt blijft. 

Deze test wordt echter, in tegenstelling tot de andere studies, niet uitgevoerd voor de aanvang van de bouwwerken, maar tijdens. 

Doorgaans wordt deze test uitgevoerd op het moment dat de luchtdichting van de nieuwbouwwoning is afgewerkt. Dit maakt het vroegtijdig opsporen en dichten van eventuele lekken makkelijker. 

#2 Administratie

Je hebt een bouwgrond, en het ontwerp ligt klaar. Het enige wat nu nog ontbreekt zijn werkkrachten en de registratie van je project. 

Werkuren 

De kost van menselijk kapitaal maakt – samen met de bouwgrond – allicht een groot deel uit van de totale kostprijs van je nieuwbouwwoning. Het aantal werkuren dat geïnvesteerd wordt in jouw project door professionals, beslis je uiteindelijk zelf. 

bouwwerf aannemer

Zie je op tegen alle administratieve, technische en praktische rompslomp? Dan lijkt een sleutel-op-de-deurwoning onder leiding van één aannemer jou op het lijf geschreven.

Ben je bereid om te gaan offerte-shoppen, en wil je vooral goedkoop bouwen? Dan kun je erover nadenken om de verschillende posten te laten uitvoeren door afzonderlijke vakspecialisten, en steek je zelf best zoveel mogelijk de handen uit de mouwen. 

Ereloon van architect 

Samen met jou zet de architect je ideeën op papier, en is hij verantwoordelijk voor het in orde brengen van de bouwvergunning. De exacte kostprijs berekenen van een architect is moeilijk, want iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, waardoor de prijsberekening sterk varieert.

De meest gangbare methode is een procentueel aandeel van het totale bouwbudget. Dit bedrag schommelt tussen de 7 en 10 procent, afhankelijk van de inbegrepen dienstverlening en de omvang van het project.

Andere architecten maken de berekening van hun ereloon op basis van een forfait per te bouwen vierkante meter, of vragen een forfaitair uurloon. Om je een idee te geven: uit een studie van de KU Leuven (2015) bleek dat een nieuwbouwproject van 200 vierkante meter gemiddeld 331 werkuren vraagt. 

Welke methode je architect ook hanteert, is het gangbaar om de betaling te faseren. De website www.architect.be neemt de volgende fasering als uitgangspunt:

  • Een afgesproken voorschot
  • 20% bij het voorleggen van het voorontwerp
  • 20% bij het indienen van de aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning
  • 20% bij het afgeven van de aanbestedingsdocumenten voor de aannemersoffertes
  • 30% naarmate de werken vorderen
  • Het saldo bij de volledige oplevering

Notariskosten

Tot slot moet je rekening houden met de registratierechten die je betaalt bovenop de kostprijs van een bouwgrond. In Vlaanderen betaal je 10% registratierechten bovenop de verkoopprijs, in Wallonië en in het Brussels Gewest is dat 12,5%.

notariskosten

Daarbovenop komen ook nog de aktekosten, die doorgaans schommelen tussen de 800 en 1.100 euro, het ereloon voor de notaris, en de kosten voor de overschrijving en de btw.

#3 Bouwkosten 

Je hebt een bouwgrond, het ontwerp ligt klaar, en de verschillende werkkrachten op de werf staan paraat. Het bouwen kan nu écht beginnen. 

Ontwerp

Afhankelijk van de bouwgrond die je hebt gekocht, bepaalt het type woning ook een deel van de totale kostprijs. Een vrijstaande woning is bijvoorbeeld duurder dan een halfopen bebouwing, en een halfopen bebouwing is dan weer duurder dan een gesloten bebouwing. 

Daarnaast speelt ook het ontwerp van het gebouw een grote rol. Ga je voor een simpel ontwerp met twee verdiepingen boven elkaar, of kies je voor meer gesofisticeerde vormen? Een eenvoudige, rechttoe rechtaan constructie valt – uiteraard – goedkoper uit dan een woning met complexe aftekeningen. 

constructie kosten

Tot slot speelt ook het type dak een grote rol. Een zadeldak is bijvoorbeeld duurder dan een gewoon plat dak. Dit komt, omdat er bij een zadeldak meer hoeken en kanten dienen afgewerkt te worden. 

Het voordeel van een zadeldak is dan weer wel dat je beschikt over extra zolderruimte. Indien je de ‘verloren’ ruimte van een plat dak wilt terugwinnen, kan dit ook weer leiden tot extra kosten in of rond het huis. Al is dit natuurlijk een kwestie van prioriteiten. 

Materialen

Niet enkel het type dak is van invloed op de kostprijs, ook het type dakbedekking (het materiaal waaruit het dak is vervaardigd) is van belang. Zo kun je onder andere kiezen tussen traditionele dakpannen, metalen daken of leien.

Het ene materiaal is al gauw duurder, dan het andere. Hier gaat uiteraard ook een langere levensduur en betere kwaliteit mee gepaard. Gebakken kleidakpannen bijvoorbeeld, zijn duurder dan betonpannen, maar hebben wel een oerdegelijke kwaliteit en langere levensduur. 

Voornamelijk mosaanslag en verkleuring treedt al (relatief) snel op bij de goedkopere materialen. 

materialen kosten

Ook de kostprijs van het buitenschrijnwerk verschilt sterk van materiaal tot materiaal. Hout is bijvoorbeeld het duurste materiaal waarmee je kan bouwen, terwijl PVC het goedkoopste is. Met aluminium, kies je voor een gulden middenweg. 

Toch is het belangrijk om je niet enkel te laten leiden door de kostprijs van deze verschillende materialen. Het buitenschrijnwerk moet uiteraard ook passen bij de stijl van je woning. 

Zo wordt hout dikwijls gebruikt bij landelijke woningen, terwijl aluminium je woning dan weer een moderne en strakke uitstraling geeft. 

Technieken 

Ook in je technieken kan je snoeien of net extra investeren. Het prijsverschil tussen de verschillende ventilatiesystemen kan al snel oplopen, en ook het prijskaartje van een warmtepomp ligt bijvoorbeeld hoger dan die van een klassieke condensatieketel. 

huizen technieken

Isolatie

Het isoleren van je dak, vloer en muren is verplicht bij een nieuwbouwwoning. Je woning goed isoleren, is de beste investering die er is. Een luchtdichte isolatie draagt namelijk bij aan minder energieverbruik, en resulteert bijgevolg in een lagere energiefactuur. 

Eerst en vooral beslissen moet je beslissen welke constructieonderdelen van de woning je wilt isoleren. Het isoleren van je dak, vloer en muren is verplicht. Je kelder of zolder isoleren bijvoorbeeld, is dan weer niet verplicht, maar kan wel nuttig zijn. 

Ook het materiaal waarmee je wilt isoleren, bepaalt voor een stuk mee de totale prijs van je nieuwbouwwoning. Elk materiaal kent zijn eigen rendement. Zo kun je kiezen voor natuurlijke isolatiematerialen – zoals minerale wol – of kunstofisolatie. 

Minerale wol is soepel, en uitermate geschikt om onregelmatige oppervlakken mee te isoleren. Kunststofisolatie daarentegen is dan weer minder flexibel, maar isoleert wel beter bij eenzelfde dikte. Ook de prijs van kunststofisolatie ligt hoger. 

Ventilatie

Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar ventilatiesysteem D, ook gekend als balansventilatie. Dit systeem voert – geheel mechanisch – gelijke hoeveelheden lucht af en aan, en recupereert de afgevoerde warme lucht om koude lucht op te warmen, alvorens die naar binnen komt.

De kostprijs van dit ventilatiesysteem is duurder in verhouding met bijvoorbeeld het ventilatiesysteem C, maar betaalt zich op termijn dubbel en dik terug. 

Het zorgt in de eerste plaats voor een aanzienlijke besparing op je energiefactuur, en helpt bij het voorkomen van vochtontwikkeling. Hierdoor zet je schimmelgroei een hak, en vermijd je de structurele schade die hierbij veroorzaakt wordt. 

Verwarming

Ruim de helft van onze energiefactuur gaat naar de verwarming. Bij de keuze van een verwarmingstechniek, dien je hier dus best rekening mee te houden. 

Ga je voor een duurzame oplossing? Dan is de installatie van een warmtepomp in combinatie met de keuze voor vloerverwarming nog niet zo’n gek idee.

Vloerverwarming is op enkele jaren tijd een volwaardig alternatief geworden voor verwarming met radiatoren, maar kost wel meer om te installeren. 

Het verbruik van deze verwarmingstechniek ligt echter wel zo’n 20% lager dan het verbruik bij radiatoren.

Zonnepanelen in combinatie met verwarming op fossiele brandstoffen raden we dan weer niet aan. De opbrengst van je zonnepanelen zal louter je verbruik op gas compenseren, waardoor het effect van zonnepanelen verloren gaat

Afwerking 

Hou je van luxe, en moet je nieuwbouwwoning tot in de fijnste puntjes afgewerkt worden? Dan spreekt het voor zich dat daar een gepast prijskaartje aan vast hangt. 

Een keuken op maat met de nieuwste snufjes verschilt bijvoorbeeld erg in prijs met een standaardkeuken. Ook de vloerbedekking zal de vierkantemeterprijs beïnvloeden. Wil je massief parket of neem je genoegen met een degelijke, basic vloerafwerking? 

afwerking kosten

Tot slot is er nog de prijs voor een elektrische installatie. Die is variabel, en voornamelijk afhankelijk van de gemaakte keuzes rond automatisering en het aantal ruimtes dewelke voorzien worden van elektriciteit. 

Je elektrische installatie automatiseren met een domoticasysteem bijvoorbeeld, zal de totale kostprijs gemiddeld verhogen met zo’n 4.000 à 5.000 euro exclusief BTW. 

Besluit 

The sky is the limit, wanneer je gaat bouwen. Hou er wel rekening mee dat – afhankelijk van de keuzes die je maakt – de totale kostprijs van je nieuwbouwproject kan oplopen. 

Wat wij bij Verrijckt vooral belangrijk vinden, is dat je woning moet aanvoelen als een maatpak. Alvorens we een berekening kunnen doen van de kosten, geven we onze klanten altijd de raad om een lijstje op te maken van wat zij belangrijk vinden. 

Sommigen noteren begrippen als kwaliteit & comfort, terwijl anderen energie dan weer belangrijk vinden. Voor de één mag alles sec afgewerkt worden, voor de ander moet alles tot in het kleinste detail in orde zijn. 

De totale kostprijs is dus sterk afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Onze afgewerkte projecten hebben een gemiddelde waarde van €350.000 tot €700.000, maar ook dit zijn slechts richtprijzen. 

Zit je nog met vragen of opmerkingen rond de kosten van een nieuwbouwwoning? Dan mag je ons altijd contacteren. Bij Verrijckt steunen we op meer dan 42 jaar ervaring. 

Wil je graag eens met ons samenzitten om je bouwplannen te bespreken? Dan verwelkomen wij je graag op een vrijblijvend inspiratiegesprek!

Lees nog andere interessante blogs

Wat kost een totaalrenovatie in 2020?

Wat kost een totaalrenovatie in 2022?

Hoeveel budget heb je nodig om te renoveren? In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende factoren die de prijs bepalen bij een totaalrenovatie.