Ivo Verrijckt

Ivo Verrijckt

Al meer dan 40 jaar jouw persoonlijke bouwcoach voor bouwen met vertrouwen in de Antwerpse en Limburgse Kempen.

Waarop moet je letten bij de oplevering van een huis?

Facebook
Twitter
LinkedIn

De oplevering van een huis is belangrijk. Het maakt niet uit of het nu over de voorlopige of definitieve oplevering gaat. Omdat een gewaarschuwd man er altijd twee waard is, besteed je het best voldoende aandacht aan de volgende vraag. Waarop letten bij de oplevering van een huis? Zeker bij de voorlopige oplevering moet je alles nauwkeurig controleren en in het oog houden. Want zodra je de voorlopige oplevering hebt goedgekeurd, kan je er niet meer op terugkomen. Waar moet je op letten? Op een heel pakket. 

Verschil tussen voorlopige en definitieve oplevering 

Bij een voorlopige oplevering krijgt de bouwheer de sleutel overhandigd. Aannemer en bouwheer gaan tijdens een rondleiding in het huis op zoek naar zichtbare gebreken. Alles wat ze vaststellen wordt in een proces-verbaal gegoten en ondertekend door beide partijen. Vanaf dat ogenblik begint de tienjarige aansprakelijkheid te lopen. Een jaar later vindt de definitieve oplevering plaats en die focust vooral op de niet-zichtbare gebreken. In de wet-Breyne vind je alle details. In deze blog krijg je meer uitleg. 

Waarop letten bij de oplevering van een huis? 

Het is heel belangrijk dat de architect aanwezig is bij de voorlopige rondleiding. Bij Bouwonderneming Verrijckt is de architect altijd paraat. Helaas geldt dat niet voor veel andere bouwfirma’s. Die aanwezigheid is nochtans geen luxe, maar basis, vinden we. Voor de voorlopige rondleiding doen we eerst altijd zelf een rondgang in de woning die we aan het bouwen zijn. We bekijken grondig alle details die we nog moeten afwerken. Hierna volgt de voorlopige oplevering met de bouwheer, die eigenlijk neerkomt op een administratieve rondgang. Op dat moment zijn alle puntjes over het algemeen afgewerkt. We geven uitleg over hoe de zaken werken. Overhandigen handleidingen van de toestellen in de keuken en andere apparaten in de woning. Leggen allerlei technieken uit. Verder vertellen we waar de mensen moeten op letten en welk onderhoud ze in het oog moeten houden zoals: 

  • de controle van de riolen en afvoerputjes, 
  • het nazicht van de septische putten, 
  • het driemaandelijks schoonmaken van de filters van het ventilatiesysteem. 

Extra bij Bouwonderneming Verrijckt: woning wordt volledig gepoetst 

We geven onze klanten geen checklist om af te vinken bij de rondleiding. In de toekomst zijn we wel van plan een onderhoudsboekje mee te geven waarin duidelijk vermeld staat waar ze rekening mee moeten houden als ze een woning betrekken. Wat we ook extra aanbieden? Elke woning die Bouwonderneming Verrijckt realiseert wordt voor de voorlopige oplevering volledig gepoetst door een speciale poetsploeg. Die maakt de ramen, kasten en vloer grondig schoon. Op die manier kan de bouwheer duidelijk kunnen zien of er ergens schade is. De meeste andere bouwfirma’s beperken zich ertoe de vloer eventjes op te vegen. Bij ons is alles schoon en spic & span proper. 

Meer weten over: waarop letten bij de oplevering van een huis? 

Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag. 

© C’bon

Lees nog andere interessante blogs

Wat kost een totaalrenovatie in 2020?

Wat kost een totaalrenovatie in 2022?

Hoeveel budget heb je nodig om te renoveren? In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende factoren die de prijs bepalen bij een totaalrenovatie.