Ivo Verrijckt

Ivo Verrijckt

Al meer dan 40 jaar jouw persoonlijke bouwcoach voor bouwen met vertrouwen in de Antwerpse en Limburgse Kempen.

Een huis bouwen? De 6 voordelen van samenwerken met een bouwbedrijf op een rij

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Een huis bouwen van scratch op je eigen stukje grond is voor velen een droom, en dat begrijpen we volledig. Een nieuwbouwwoning is dan ook volledig op maat gebouwd volgens ieders persoonlijke voorkeur. Wat wil je nog meer? 

Op het moment waarop je begint te denken aan bouwen, steken er zich een heleboel vragen de kop op. Zo dien je in de eerste plaats voor jezelf uit te maken of je wilt samenwerken met een bouwbedrijf. 

samenwerken bouwbedrijf

Zie je op tegen alle administratieve, technische en praktische rompslomp? Dan lijkt een sleutel-op-de-deurwoning onder leiding van één aannemer jou op het lijf geschreven.

Ben je bereid om te gaan offerte-shoppen, en wil je vooral goedkoop bouwen? Dan kun je erover nadenken om de verschillende posten te laten uitvoeren door afzonderlijke vakspecialisten.

Wat ons betreft, kies je het best voor één aannemer. Om onze mening te staven, hebben we in dit blogartikel de zes belangrijkste voordelen van samenwerken met een bouwbedrijf voor jou op een rij gezet.

#1 Je vermijdt kopzorgen door samen te werken met een bouwbedrijf

Wanneer je er voor kiest om in zee te gaan met een eigen architect en aannemer, moet je onthouden dat de volledige coördinatie van je bouwproject voor jouw rekening is. 

Je moet je planning tijdig bezorgen aan je aannemers, je moet zelf je bouwwerf en aannemers coördineren en instaan voor de verslaggeving van het EPB en veiligheidscoördinatie, en je moet tijdig je aannemers voor technieken en afwerkingen vastleggen. 

samenwerken planning

Indien je daarentegen samenwerkt met een bouwbedrijf zoals Verrijckt, neemt de algemene aannemer het hele bouwproces voor zijn rekening. Van het voorontwerp tot het definitieve bouwplan. Van de ruwbouw tot en met de afwerking.

Je hoeft niet op zoek te gaan naar meerdere (betrouwbare) aannemers, je hoeft geen offertes te vergelijken, en je hoeft ook geen bouwwerken te coördineren. Met andere woorden: je kan slapen op twee oren.

#2 Je geniet van een budgettaire zekerheid wanneer je samenwerkt met een bouwbedrijf 

Door samen te werken met een bouwbedrijf heb je een beter zicht op de totaalprijs van je project, en vermijd je dat onverwachte extra kosten de kop opsteken. 

De kostprijs van een bouwproject wordt namelijk in samenspraak met het bouwbedrijf contractueel vastgelegd. Op die manier weet je exact op voorhand wat je nieuwbouwwoning zal kosten. 

Ook bij Verrijckt is onze offerte gelijk aan de factuur. Eventuele onvoorziene omstandigheden in de uitvoering nemen wij steevast voor onze rekening om jou te besparen van een financiële kater.

afspraken bouwbedrijf

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar is het niet. Wanneer je samenwerkt met verschillende partijen, kunnen er zich bijvoorbeeld weleens bouwfouten of andere slordigheden voordoen die niet mee werden opgenomen in het contract. 

De prijszekerheid van een sleutel-op-de-deurwoning is dan ook één van de belangrijkste voordelen van bouwen onder leiding van een bouwbedrijf. 

Je komt namelijk niet voor een onverwachte meerkost te staan, en blijft perfect binnen je vooropgesteld budget. Van bijkomende faalkosten is er geen sprake. 

Vergis je echter niet: als je tijdens het bouwproces van gedacht zou veranderen, zijn extra kosten doorgaans nog altijd mogelijk. Het is wel belangrijk om hierover goede afspraken te maken met je aannemer. 

#3 Samenwerken met een bouwbedrijf resulteert in één aanspreekpunt

Wanneer je er voor kiest om samen te werken met een bouwbedrijf, resulteert dit logischerwijs in één centraal aanspreekpunt. 

Je hoeft in eerste instantie geen postduif te spelen tussen de verschillende aannemers, en je kan met jouw vragen terecht bij één partij. Je geniet bovendien ook van een professionele begeleiding op maat. 

Een bouwfirma biedt een luisterend oor voor opmerkingen en suggesties, past het project aan volgens jouw behoeften en verzamelt of verspreidt alle informatie op een gecentraliseerde manier. 

aanspreekpunt bouwbedrijf

Bouw je zonder de hulp van een bouwbedrijf, dan moet je met je vragen aankloppen bij de verschillende bouwpartners waar je mee samenwerkt. 

Dat is op zich geen probleem, tot op het moment dat er iets fout loopt. Dan moet je verhaal gaan halen bij meerdere partijen, en dat is niet altijd even evident. 

Wanneer je samenwerkt met een bouwbedrijf heb je dit probleem niet, en bestaat er geen grijze zone. Mocht er iets misgaan, dan draagt het bouwbedrijf de volle verantwoordelijkheid. 

Er bestaat geen discussie over de verantwoordelijkheid bij fouten, en je kan te allen tijde rekenen op de bouwspecialist.

#4 Je kan rekenen op een strakke timing en aldus een kortere bouwtermijn 

Des te meer bouwpartijen, des te meer coördinatie je project vraagt en aldus des te groter het risico op vertragingen. 

Zo loop je bijvoorbeeld het risico dat je nog altijd geen offerte hebt voor het dak op het moment dat je zelfstandige metselaar al aan de slag gaat. 

Wanneer je ervoor kiest om samen te werken met een bouwbedrijf, kun je rekenen op een snellere aaneenschakeling van werken, en blijft de bouwtermijn van je project tot een minimum beperkt.

samenwerken bouwbedrijf team

De verschillende partijen binnen een bouwbedrijf zijn namelijk gecentraliseerd, en kunnen bijgevolg constructief, maar vooral nauw met elkaar samenwerken en communiceren.

Het bouwproces verloopt hierdoor heel wat vlotter. Verschillende onderdelen van het project worden tegelijk opgestart en uitgevoerd. Iedereen is op elkaar afgestemd. 

Op het vlak van timing zal je dus hoogstwaarschijnlijk de duimen moeten leggen voor een geroutineerde bouwfirma, indien je ervoor kiest om het gehele bouwproces zelf in handen te nemen. 

#5 Door samen te werken met een bouwbedrijf ben je juridisch beschermd

Wanneer je kiest voor een bouwfirma die een totaalpakket aanbiedt, dan kan je je beroepen op de wet-Breyne

Deze wet is in 1971 in het leven geroepen ter bescherming van de consument, en bepaalt dat de aannemer & architect gedurende een periode van 10 jaar aansprakelijk zijn voor eventuele bouwproblemen bij nieuwbouwwoningen.

Biedt de bouwfirma geen totaalpakket aan, dan vervalt deze wettelijke bescherming. Op die manier resulteert samenwerken met meerdere partijen dus onherroepelijk in een juridisch nadeel. 

juridische bescherming

Bovendien kunnen bouwfirma’s steeds de continuïteit en voltooiing van je werken blijven garanderen omwille van deze wet, zelfs wanneer een van hun onderaannemers zijn verplichtingen niet meer kan nakomen. 

Zo vermijd je bijvoorbeeld het verlies van je betaalde voorschot wanneer een afzonderlijke vakspecialist failliet gaat.

#6 Je profiteert van een goede nazorg wanneer je samenwerkt met een bouwbedrijf 

Door samen te werken met een bouwbedrijf, bouw je vanaf het prille begin aan een hechte één-op-één-relatie. 

Ook daarna blijf je profiteren van deze geprivilegieerde relatie. Nazorg is namelijk minstens even belangrijk dan oplevering. Dat weet elk goed bouwbedrijf. 

nazorg bouwbedrijf

Voor ons stopt een samenwerking in elk geval niet bij de oplevering van je project. We mikken steeds op langere termijn en blijven je regelmatig voorzien van relevante informatie die bijdraagt aan een optimaal onderhoud van je nieuwbouwproject.

Disclaimer

Steek je graag de handen uit de mouwen, en wil je graag zelf bepaalde werken uitvoeren? Ook dan is het nog steeds perfect mogelijk om samen te werken met een gespecialiseerd bouwbedrijf. 

Doorgaans stellen de meeste bouwbedrijven zich flexibel op, en werken ze met plezier verder aan de werken die de kandidaat-bouwer reeds heeft uitgevoerd of andersom.

Bij Verrijckt heb je alleszins de vrijheid om te kiezen welke werken je zelf wilt doen (of met de hulp van vrienden en familie) en welke werken je wilt overlaten aan onze gespecialiseerde vakmannen. 

Je geniet dan nog steeds van de voordelen van samenwerken met een bouwbedrijf, uitgezonderd de fiscale bescherming. Indien je ervoor kiest om zelf bepaalde werken uit te voeren, kan je je niet beroepen op de wet-Breyne.

Dat is een afweging die je als kandidaat-bouwer uiteraard zelf moet maken. We begrijpen in elk geval dat het soms voordeliger is om bepaalde werken zelf uit te voeren, en willen dergelijke keuze dan ook niet dwarsbomen.

Besluit

Is samenwerken met een bouwbedrijf altijd de beste keuze? Er bestaat helaas geen pasklaar antwoord op die vraag. Het ligt eraan wat je zelf verwacht. 

Wil je de kosten drukken door te gaan offerte-shoppen bij meerdere aannemers, dan moet je de werken zelf coördineren en heb je minder zekerheid over de totaalkost.

Het bouwproces duurt wellicht ook langer, en je kunt je niet beroepen op de nieuwbouwwet. 

Wil je graag op beide oren slapen, dan is samenwerken met een bouwbedrijf nog niet zo’n gek idee. Het realiseren van je bouwproject gebeurt namelijk het best onder begeleiding van een vakman die jouw project begrijpt.

Bij Verrijckt steunt onze samenwerking alvast op 42 jaar ervaring, en begint alles met de wensen, woonbehoeften en het budget van de klant. 

Wil je graag eens met ons samenzitten om je bouwplannen te bespreken? Dan verwelkomen wij je graag op een vrijblijvend inspiratiegesprek

Lees nog andere interessante blogs

Wat kost een totaalrenovatie in 2020?

Wat kost een totaalrenovatie in 2022?

Hoeveel budget heb je nodig om te renoveren? In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende factoren die de prijs bepalen bij een totaalrenovatie.