Ivo Verrijckt

Ivo Verrijckt

Al meer dan 40 jaar jouw persoonlijke bouwcoach voor bouwen met vertrouwen in de Antwerpse en Limburgse Kempen.

De 5 voordelen van een energiezuinige woning op een rij

Facebook
Twitter
LinkedIn

Volgens de Europese richtlijnen moeten vanaf 2021 alle nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Energiezuinig bouwen lijkt dus de ideale investering met het oog op de toekomst. Ook met een energetische totaalrenovatie zit je veilig. 

Een energiezuinige woning is bovendien in veel opzichten gunstig. Niet enkel voor het milieu, maar ook rechtstreeks voor de gezondheid en portefeuille van jou als bewoner. Benieuwd naar meer? In dit blogartikel zetten we alle voordelen van een energiezuinige woning voor jou op een rij. 

#1 Met een energiezuinige woning bespaar je op je energiefactuur 

In feite hoeven we je dit niet te vertellen. Het spreekt voor zich dat je met een energiezuinige woning bespaart op torenhoge energiekosten – die in de toekomst overigens alleen nog maar duurder zullen worden.

Hoeveel je concreet bespaart, hangt uiteraard af van situatie tot situatie. Des te meer je bereid bent om te investeren in duurzame energie, des te groter het voordeel dat je hieruit haalt. 

energiezuinige woning besparen

Het is echter wel zo dat onze energiefactuur er niet goedkoper op wordt. De energiekosten voor aardgas zijn het afgelopen jaar maar liefst met zo’n 20 procent gestegen. Vooral de dure heffingen, belastingverhogingen en nettarieven liggen aan de basis van een aangedikte stroomfactuur.

Een doorsnee Vlaams gezin betaalt jaarlijks rond de 2000 euro aan energie. Door te kiezen voor een energiezuinige woning, kun je jouw stookkosten verlagen met ongeveer 85 procent. Goed nieuws voor je bankrekening! 

#2 Een energiezuinige woning biedt een hoop fiscale voordelen 

Volgens het VN-panel van klimaatwetenschappers moeten we tegen 2030 naar een halvering van de broeikasgasemissies, om zo een gevaarlijke – en onomkeerbare – klimaatverandering tegen te gaan.

Er is veel werk aan de winkel, en er is geen tijd te verliezen. Het staat buiten kijf dat het doorvoeren van een doeltreffend klimaatbeleid van essentieel belang is. Om de Europese energiedoelstellingen te halen, moet Vlaanderen dan ook een tandje bijsteken op vlak van energie-efficiëntie. 

energiezuinige woning fiscale voordelen

Nochtans hoeven we niet zo diep te graven. Het zijn voornamelijk oude woningen en gebouwen die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van dit probleem. Om kopers aan te sporen tot een energievriendelijk alternatief, beloont de overheid eigenaars van een energiezuinige woning met enkele verschillende premies en aanvullende voordelen. 

De fiscale voordelen van een energiezuinige woning kunnen in het totaal wel oplopen tot meer dan 10.000 euro. Dit voordeel staat uiteraard los van de besparing op je energiefactuur. Ben je benieuwd wat deze fiscale voordelen precies inhouden? Lees dan zeker eens ons blogartikel over de EPB-eisen.

#3 Een energiezuinige woning is beter voor het milieu en de planeet 

Duurzaam bouwen en verbouwen betekent rekening houden met mens en milieu. Je bent zuinig met water, energie en grondstoffen. Deze verminderde energievraag levert de wereld een verbeterde luchtkwaliteit op. 

Ongeveer zo’n 28 procent van de wereldwijde kooldioxide-uitstoot is afkomstig van het energiegebruik in gebouwen. Indien we voor elk bestaand gebouw in Europa een energie-efficiënte isolatie zouden installeren, zou dat bijdragen tot een besparing van zo’n 660 miljoen ton kooldioxide per jaar. 

Om je een idee te geven: dat is ongeveer twee keer zoveel als de jaarlijkse uitstoot van Frankrijk, en dan hebben we het alleen nog maar over duurzame isolatie. Wanneer je daarbovenop ook nog eens fossiele brandstoffen zou bannen, kunnen we spreken van een aanzienlijke impact.

energiezuinige woning milieu

Wie milieuvriendelijk verwarmt, bijvoorbeeld met warmtepompen of pelletkachels, reduceert zijn CO2-uitstoot tot een absoluut minimum. Ook andere duurzame energiebronnen, zoals een zonneboiler of zonnepanelen zijn een goede optie om warmte op te wekken. 

#4 Een energiezuinige woning is meer waard op de verkoop- of verhuurmarkt

Zoals reeds eerder in dit artikel aangehaald, worden de energienormen er niet soepeler op. Steeds vaker worden energiezuinige maatregelen, zoals isolatie, verplicht door de overheid. 

Ook voor bestaande woningen gelden strenge regels. Wie vanaf heden een huis koopt, krijgt vanaf 2021 nog maximaal vijf jaar voor ingrijpende isolatiemaatregelen. Voor oude woningen met een slechte energiewaarde dreigt op die manier waardeverlies. 

Het energieprestatiecertificaat is dan ook een belangrijke parameter die de verkoopwaarde van je woonst voor een groot deel beïnvloedt. Huizen met een gemiddeld laag energieverbruik zullen dus ook stijgen in marktwaarde.

energiezuinige woning verkoopwaarde

Bovendien hoef je met een energiezuinige woning die al verder staat dan de huidige verplichtingen, niet om de haverklap werken te laten uitvoeren. 

Door je woning klaar te maken voor de toekomst, stel je jezelf veilig van je investering op lange termijn. 

#5 Een energiezuinige woning draagt bij aan je gezondheid & biedt comfort

We hoeven je niet te vertellen dat luchtkwaliteit een aanzienlijk effect heeft op je gezondheid. De VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) schat dat er jaarlijks zo’n 4.100 voortijdige overlijdens zijn door de huidige fijnstofconcentraties in Vlaanderen. 

Buitenshuis kun je hier in je eentje uiteraard weinig aan veranderen. Binnenshuis daarentegen, garandeer je zelf de luchtkwaliteit in je omgeving. Energiezuinige woningen beschikken daarom over een ventilatiesysteem. In nieuwbouwwoningen is dit trouwens verplicht. 

energiezuinige woning gezondheid

Een doorgedreven ventilatie voert constant verse lucht aan en vervuilde, vochtige lucht af. Op die manier bewaar je een optimaal leefklimaat, en schep je een gezonde binnenomgeving. 

Bij Verrijckt kiezen we steevast voor balansventilatie. Dit systeem voert – geheel mechanisch – gelijke hoeveelheden lucht af en aan. Bovendien wordt de afgevoerde warmte gerecupereerd om de koude lucht die aangevoerd wordt, op te warmen. 

Dergelijk ventilatiesysteem voorziet je niet enkel van verse lucht, maar helpt ook bij het voorkomen van vochtontwikkeling. Hierdoor vermijd je schimmelgroei en de eventuele structurele schade die hierbij veroorzaakt wordt.

Besluit 

Je merkt het: een energiezuinige woning betaalt zich niet enkel terug aan de hand van een lage energiefactuur. Ook verschillende andere factoren zorgen ervoor dat de terugverdientijd van je investering verkort wordt. 

Wil je graag energiezuinig bouwen of verbouwen? Denk er dan aan dat je tot 2021 hiervoor financieel ondersteund wordt, daar BEN-woningen vanaf 2021 de norm worden in Vlaanderen. 

Wil je graag nog wat meer informatie omtrent energiezuinig wonen? Dan mag je ons gerust contacteren. Wij beantwoorden je vragen met plezier. 

Wil je graag eens met ons samenzitten om je bouwplannen te bespreken? Dan verwelkomen wij je graag op een vrijblijvend inspiratiegesprek!

Lees nog andere interessante blogs

Wat kost een totaalrenovatie in 2020?

Wat kost een totaalrenovatie in 2022?

Hoeveel budget heb je nodig om te renoveren? In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende factoren die de prijs bepalen bij een totaalrenovatie.