Ivo Verrijckt

Ivo Verrijckt

Al meer dan 40 jaar jouw persoonlijke bouwcoach voor bouwen met vertrouwen in de Antwerpse en Limburgse Kempen.

Een nieuwe woning bouwen of een bestaande renoveren: wat zijn de voor- en nadelen?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Wat zijn de voor- en nadelen nieuwbouw en renovatie? Laten we meteen met de deur in huis vallen. We vinden geen enkel nadeel verbonden aan een nieuwbouwwoning. Behalve dan het feit dat je moet zorgen dat je héél doordacht aan een nieuwbouwproject begint. Aan renoveren zijn er meer tegenstrijdige kanten. Wil je een oud huis renoveren tot een moderne BEN-woning – een Bijna EnergieNeutrale woning – dan stel je je toch het best eerst even de vraag of je 100% overtuigd bent van de omgeving waar de oude woning nu staat. Of je daar wel je hele leven wilt blijven wonen. En of het huis die totaalrenovatie wel waard is. Want een totaalrenovatie van een oude woning naar een woning die beantwoordt aan de BEN-normen – zoals je weet verplicht vanaf 2020 – is normaal gezien duurder dan de oude woning afbreken en een volledig nieuwe woning optrekken.

Beetje kort door de bocht

Bovenstaande redenering is wel een beetje kort door de bocht, want het is eigenlijk niet zo eenvoudig om een algemene conclusie te trekken op het vlak van renovatie. Het zit namelijk zo: wil je een oude woning volledig renoveren tot een moderne BEN-woning? Kan je zelf de handen uit de mouwen steken en minstens 60% van de bestaande woning behouden? In dat geval doe je er een interessante zaak aan. Maar ben je niet zo’n handige Harry en moet je voor alles een beroep doen op een aannemer die de woning volledig moet strippen? En die op die manier weinig van de oude woning laat staan? Dan compenseer je de hogere kostprijs niet.

Sommige oudere woningen horen niet meer gerenoveerd te worden

Er zijn trouwens veel oudere woningen die het best niet meer gerenoveerd worden. Waarom niet? Omdat ze zodanig gedateerd zijn dat de constructieopbouw totaal niet meer beantwoordt aan de nieuwste normen. Denk aan het funderingstype, de draagstructuur, de problemen van langdurige vochtigheid en dergelijke. We praten dan over oudere woningen die dateren uit het begin van de vorige eeuw tot 1960. Die woningen zijn op een heel andere manier gebouwd dan nu het geval is, en die zijn beter niet meer te renoveren.

6 procent of 21 procent btw?

Renoveer je je woning, voer je als particulier de werken zelf uit en koop je allerhande materiaal zelf aan, dan betaal je 21% btw. Werk je met een geregistreerde aannemer die de bouwwerken uitvoert, en je woning is ouder dan tien jaar, dan val je onder de 6%-regel. Volgens ons ga je beter in zee met een geregistreerde aannemer bij je bouwprojecten. Tegenwoordig moeten de woningen voldoen aan heel specifieke energienormen. Daarom heb je een aannemer nodig die van alles op de hoogte is, die over het juiste materiaal beschikt en dergelijke. Als je wilt profiteren van allerhande premies ben je bovendien verplicht om met een geregistreerde aannemer te werken.

Wat zijn de voor- en nadelen nieuwbouw en renovatie?

We hebben het hierboven al gezegd. Eigenlijk zien we geen enkel nadeel aan het bouwen van een nieuwe woning. Het is wel heel belangrijk om daarbij de juiste keuzes te maken op het vlak van bouwgrond en budget. Vooral dat laatste is basis van alles. Veel mensen hebben te weinig budget om een degelijke woning neer te poten, gaan shoppen bij verschillende aannemers, vinden uiteindelijk een sleutel-op-de-deurbedrijf dat hun woning met goedkope materialen bouwt … Al te vaak leidt dit tot menselijke drama’s, zelfs tragedies, en nog meer tot misnoegde mensen. Houd er rekening mee: wil je een dergelijk verkoopcontract annuleren, dan kan het zijn dat je een boete van tot wel 20% van de kostprijs moet betalen. Bezint dus eer ge begint.

Nog vragen over voor- en nadelen nieuwbouw en renovatie?

Ivo Verrijckt staat altijd klaar om al je bouwvragen te beantwoorden. Neem gerust contact met Ivo op.

© C’bon

Lees nog andere interessante blogs

Wat kost een totaalrenovatie in 2020?

Wat kost een totaalrenovatie in 2020?

Hoeveel budget heb je nodig om te renoveren? In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende factoren die de prijs bepalen bij een totaalrenovatie.