Ivo Verrijckt

Ivo Verrijckt

Al meer dan 40 jaar jouw persoonlijke bouwcoach voor bouwen met vertrouwen in de Antwerpse en Limburgse Kempen.

Met deze 5 tips bouw je stressvrij

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Stressvrij bouwen? Is dat geen tegenstrijdigheid? Een contradictio in terminis, zoals ze dat zo mooi zeggen in het Latijn. Een tegenspraak in termen dus, iets wat onmogelijk is, zoals vloeibaar ijs of een rond vierkant. Neen hoor, bouwen zonder stress bestaat inderdaad. Zeker als je de volgende vijf tips in acht neemt. 

Tip 1 voor stressvrij bouwen – Volg je budget 

Alles begint bij het budget, dat is en blijft de rode draad bij het bouwen. Als je effectief gaat bouwen naargelang van het budget dat je hebt, kom je niet voor onverwachte – lees onaangename – verrassingen te staan. De oorzaak van veel ellende is het volgende. Veel mensen gaan shoppen met een te beperkt budget, komen terecht bij een sleutel-op-de-deurbedrijf dat hun woning “zogezegd” kan bouwen voor het budget dat ze voor ogen hebben. Dat bedrijf laat hen dan een contract tekenen waarop hun budget op dat moment “zogezegd” van toepassing is. Maar dan begint de miserie pas. Want zodra je keuzes moet maken qua afwerking, materiaal en toestellen, zal je vlug merken dat het voorgestelde budget toegespitst is op de allergoedkoopste producten. En dat datgene wat je eigenlijk wilt, steeds een pak duurder blijkt te zijn. 

Tip 2 voor stressvrij bouwen – Ga in zee met een aannemer die jou volledig begeleidt 

En dan hebben we het inderdaad over een begeleiding van a tot z. Dat begint al bij het zoeken naar de bouwgrond, en eindigt met de overhandiging van de sleutel van de woning. Een complete begeleiding is enorm belangrijk. Een bouwheer bouwt immers vaak slechts één keer in zijn leven, gaat zoeken op het internet, wordt daar overstelpt met info, vindt er uiteenlopende maar dikwijls ook foutieve informatie. De bouwheer ziet op de duur door het bos de bomen niet meer. Een aannemer daarentegen bouwt verschillende woningen per jaar en heeft wel en veel kennis van zaken. Goede informatie en een puike begeleiding samen vormen een goudmijn. Koester de aannemer die beide zaken in zijn aanbod combineert.  

Tip 3 voor stressvrij bouwen – Begin met een instapklare woning 

Bouwers willen een woning bouwen en die ook volledig af hebben. Maar dat lukt vandaag de dag nagenoeg niet meer. Daarvoor is het budget waarover een bouwer beschikt vaak niet hoog genoeg. Bouwen wordt zelfs duur voor tweeverdieners. Geld lenen wordt moeilijker en moeilijker en de sommen die banken uitlenen zijn een pak kleiner dan vroeger. Wie bouwt zal altijd compromissen moeten sluiten. Dat betekent dat je niet altijd de zaken zal kunnen kiezen die je echt wilt, omdat de kostprijs te hoog is. Wil je je stressniveau een pak naar beneden? Kies er dan voor de woning niet volledig te laten afwerken, maar in eerste instantie te gaan voor een instapklare of woonklare woning. Dat betekent dat de verwarming en de elektriciteit is afgewerkt, dat er een chapevloer ligt, dat er sanitair is en een keuken. In zo’n woning kan je inderdaad wonen. In de jaren 80 bouwde en woonde iedereen zo. Na verloop van tijd kan je de zaken afwerken naargelang van het budget dat vrijkomt. 

Tip 4 voor stressvrij bouwen – Zorg dat je beschermd bent door de wet-Breyne 

De wet-Breyne is inderdaad speciaal in het leven geroepen om jou als bouwheer te beschermen. De wet-Breyne geeft jou als bouwheer een financiële bescherming én de zekerheid dat je woning effectief zal worden afgewerkt. Ook al gaat de bouwonderneming met wie je samenwerkt failliet. Zorg ervoor dat je een bouwfirma vindt die volledig werkt volgens de voorschriften van de wet-Breyne. Helaas volgen niet alle bouwfirma’s die wet naar de letter. Dikwijls vinden ze allerlei wegen om die te omzeilen, zonder dat de bouwheer daar eigenlijk weet van heeft. We willen je geruststellen, Bouwonderneming Verrijckt volgt de wet-Breyne wel scrupuleus in alle details. 

Tip 5 voor stressvrij bouwen – Ga met een bedrijf in zee waar de architect belangrijk is 

Bij Bouwonderneming Verrijckt kies je je eigen architect helemaal vrij. De architecten met wie Bouwonderneming Verrijckt samenwerkt, zijn verplicht de werf volledig op te volgen en alle technieken en bouwactiviteiten te controleren. Heel veel bouwbedrijven trachten met hun eigen architecten te werken. Dikwijls stelt hun architect een basisontwerp voor, waarbij hij of zij rekening houdt met de andere woningen in de buurt die door hetzelfde bedrijf worden gezet. Dat plan kan je dan nog wel wat bijsturen, maar vaak heel beperkt aan de hand van ideeënboeken die je worden voorgelegd. Bij Bouwonderneming Verrijckt beginnen we altijd van een blanco blad. We houden geen rekening met de andere woningen. Onze architect dient, net zoals de architecten van sleutel-op-de-deurbedrijven, het volledige bouwaanvraagdossier in, maar daar stopt het bij die andere mee. Onze architect volgt de hele bouw op, tot en met de afgifte van de sleutel. Dat gebeurt bijna nooit bij de andere bouwbedrijven. Dat is onze meerwaarde. Onze architect doet heel wat meer voor hetzelfde geld. 

Zie je het zitten om stressvrij te bouwen? 

Neem vrijblijvend contact op voor een eerste kennismakingsgesprek. Dan hoor je meteen wat Bouwonderneming Verrijckt voor jou kan betekenen. 

© C’bon

Lees nog andere interessante blogs

Wat kost een nieuwbouwwoning in 2020?

Wat kost een nieuwbouwwoning in 2020?

Wil je weten hoeveel het kost om een huis te laten bouwen? Via dit artikel zetten we je graag op weg om een correcte inschatting te maken!