Ivo Verrijckt

Ivo Verrijckt

Al meer dan 40 jaar jouw persoonlijke bouwcoach voor bouwen met vertrouwen in de Antwerpse en Limburgse Kempen.

Sleutel op de deur bouwen: de voor- en nadelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Heb je bouwplannen? Dan is het belangrijk om eerst even na te denken over hoe je dit het best kan aanpakken. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om het project zelf in handen te nemen, en zo de kosten te drukken. 

Zie je echter op tegen alle administratieve, technische en praktische rompslomp? Dan moet je misschien eens kijken in de richting van een sleutel-op-de-deurwoning onder leiding van één firma. 

Deze populaire formule van sleutelklaar bouwen heeft naast voordelen ook enkele nadelen. Het is belangrijk om hier als bouwheer rekening mee te houden. In dit artikel gaan we hier dieper op in. 

Wat is een sleutel-op-de-deurwoning? 

First things first. Bij een sleutel-op-de-deurformule neemt één firma de volledige voorbereiding, planning, coördinatie en uitvoering van het bouwproces voor haar rekening.

sleutel-op-de-deurwoning

Je hoeft niet te gaan offerte-shoppen bij verschillende aannemers of architecten, en ook van de coördinatie van de bouwwerf hoef jij je niets aantrekken. 

Een sleutel-op-de-deur-firma neemt alles op zich. Van het bouwplan en het ontwerp, tot de volledige afwerking. Kortom, van A tot Z. Het resultaat hiervan? Een instapklare woning

Wat zijn de voordelen van sleutel-op-de-deur-bouwen? 

#1 Je hebt geen kopzorgen, en bouwt stressvrij  

Bij een bouwproject komt doorgaans heel wat kijken: zo moet je onder andere aannemers zoeken, offertes vergelijken en een bouwvergunning indienen. 

Wanneer je echter ervoor kiest om samen te werken met een sleutel-op-de-deur-firma, verdwijnen dergelijke kopzorgen als sneeuw voor de zon. 

stressvrij bouwen

Het papierwerk wordt voor jou geregeld, en de bouwwerf wordt in jouw plaats gecoördineerd. Je geniet van een zorgeloze aanpak, en kan slapen op beide oren. 

Hiertegenover staat – uiteraard – wel een prijs. Een sleutel-op-de-deur-firma neemt namelijk een bepaalde marge ter compensatie van het werk dat het verricht. Hou hier rekening mee. 

#2 Je kan rekenen op een kort verloop van het bouwproces

De bouwtijd van een sleutelklaar bouwproject ligt een pak lager dan wanneer je met verschillende aannemers zou werken. 

Logisch, toch? Des te meer bouwpartijen, des te meer coördinatie je project vraagt en aldus des te groter het risico op vertragingen.

Wanneer je samenwerkt met een sleutel-op-de-deur-firma kun je rekenen op een snellere aaneenschakeling van werken, en blijft de bouwtermijn van je project tot een minimum beperkt.

klok undraw

Hou er echter wel rekening mee dat een sneller verloop van het bouwproces ook betekent dat de facturen in een snel tempo zullen volgen. 

Indien je met het idee speelde om het bouwproces (en aldus de kosten ervan) bewust te spreiden over enkele jaren, dan moet je dus in achting nemen dat dit met een sleutel-op-de-deur-firma niet mogelijk is. 

#3 Je geniet van één centraal aanspreekpunt

Bij een sleutel-op-de-deur-formule neemt één firma het hele bouwproces voor zijn rekening. Dit resulteert logischerwijs slechts in één aanspreekpunt. 

Je hoeft dus geen postduif te spelen tussen de verschillende aannemers, en wanneer je vragen hebt of opmerkingen, dan weet je ook steeds bij wie je terechtkan.

aanspreekpunt undraw

Moest er tijdens het bouwproces iets fout lopen, dan hoef je dus geen verhaal te gaan halen bij meerdere partijen. Een grijze zone bestaat in dit geval niet. Een sleutel-op-de-deur-firma draagt de volle verantwoordelijkheid.

Wat zijn de nadelen van sleutel-op-de-deur-bouwen?

#1 Doorgaans ontbreekt een oriënterend onderzoek

Wanneer je gaat bouwen, is het aangewezen om in de eerste plaats enkele oriënterende onderzoeken en studies te laten uitvoeren. 

Niet elke bouwgrond is hetzelfde, en daar moet rekening mee gehouden worden bij de aanvang van de bouwwerken. 

Laat onder andere zeker controleren of de bouwgrond voldoende draagkrachtig is om latere verzakkingen en barsten te vermijden. Dit doe je door een sondering of grondonderzoek te laten uitvoeren.

Op basis van de vaststellingen uit het onderzoek, word je vervolgens voor bepaalde keuzes gesteld wat betreft funderingstechnieken en dergelijke.

oriënterend onderzoek undraw

Het probleem bij sleutel-op-de-deur-firma’s? Doorgaans ontbreken dergelijke studies of onderzoeken in de offerteprijs. Althans, voor de eerste offerte wordt opgemaakt en gehandtekend. 

Nochtans oefenen de resultaten van een oriënterend onderzoek wel degelijk een invloed uit op de totale kostprijs van een nieuwbouwwoning. 

Wanneer het draagvermogen van je bouwgrond bijvoorbeeld niet draagkrachtig genoeg, dan is een normale fundering bijvoorbeeld niet aan de orde, en zul je moeten opteren voor een alternatief. Hiermee kom je meestal altijd duurder uit. 

#2 Je zal moeten inboeten op vlak van flexibiliteit 

De meeste sleutel-op-de-deur-firma’s werken samen met vaste onderaannemers en architecten. Het is dus vaak niet toegelaten om zelf een architect te kiezen. 

Hierdoor is de persoonlijke inbreng kleiner. Je bent namelijk gebonden aan een beperkte groep leveranciers. Je hebt met andere worden geen oneindige keuze, en op maatwerk staan grenzen. Dit gaat ten koste van het eigen karakter van de woning. 

persoonlijke voorkeur nieuwbouw

Bovendien kies je bij een sleutel-op-de-deur-woning voor een volledige afwerking van A tot Z. Het is dus dikwijls niet mogelijk om bepaalde ingrepen zelf uit te voeren. 

Dat is jammer, want soms is het gewoon voordeliger om bepaalde werken zelf uit te voeren. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden, alvorens je kiest om samen te werken met een sleutel-op-de-deur-firma. 

#3 Je betaalt voor een standaardafwerking 

Sleutel-op-de-deur-firma’s werken doorgaans volgens een standaard lastenboek. We raden je aan om op voorhand uit te pluizen wat je precies voor een offerteprijs krijgt.

checklist undraw

Vaak betaal je voor materialen die passen binnen een standaardafwerking. Wil je het wat luxueuzer, of wil je graag extra wijzigingen doorvoeren, dan staat daar een meerprijs tegenover. 

Ook het aantal stopcontacten, lichtpunten en schakelaars is vaak tot een minimum beperkt. Wil je dit netwerk uitbreiden, dan betaal je hier wederom een supplement voor. 

De gulden middenweg: een totaalaannemer

Kiezen voor sleutelklaar bouwen, brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Bemoei jij je graag zo min mogelijk met de werken, en ben je tevreden met een standaard lastenboek? Dan is een sleutel-op-de-deur-woning nog niet zo’n slechte keuze. 

Heb je daarentegen nood aan voldoende vrijheid om een unieke woning te ontwerpen, en wil je graag zelf bepaalde werken uitvoeren? Dan moet je eens nadenken of een sleutel-op-de-deur-formule wel bij jou past. 

In dat laatste geval, betekent dit echter niet dat je dan maar genoodzaakt bent om het hele bouwproces zelf in handen te nemen. Gelukkig bestaat er een grijze zone, een formule die het beste van twee werelden kan verenigen: die van totaalaanneming.

totaalaannemer

Deze formule combineert de voordelen van sleutelklaar bouwen met die van woningbouw op maat. Een totaalaannemer zoals Verrijckt neemt eveneens het hele bouwproces voor zijn rekening. 

Bovendien mag je zelf een architect aanduiden. Op die manier krijg je voldoende vrijheid om een unieke woning te laten ontwerpen, die niet wordt beperkt in materiaalkeuze. 

Heb je geen voorkeur? Dan duiden wij één van onze vaste architecten aan om jouw ideeën op papier te zetten. Onze architecten vertrekken steevast vanuit jouw persoonlijk moodboard. Wij bouwen hier vervolgens letterlijk en figuurlijk op verder. 

Ook wanneer je bepaalde ingrepen zelf wilt uitvoeren, dan ben je bij een totaalaannemer welkom. Bij Verrijckt heb je alleszins de vrijheid om te kiezen welke werken je zelf wilt doen, en welke werken je wilt overlaten aan onze gespecialiseerde vakmannen.

Besluit

Is bouwen met een sleutel-op-de-deur-firma nu een goede of slechte keuze? Er bestaat helaas geen pasklaar antwoord op die vraag. Het ligt eraan wat je zelf verwacht. 

Kan jij je vinden in een standaard lastenboek, en is een persoonlijke inbreng niet prioritair voor jou, dan past sleutelklaar bouwen wellicht goed in het kader van jouw bouwproject. 

Wil je graag meer vrijheid, en gaat je voorkeur uit naar een high-end afwerking, dan is woningbouw op maat onder leiding van één hoofdaannemer nog niet zo’n gek idee. 

Bij Verrijckt steunt onze samenwerking alvast op 42 jaar ervaring, en begint alles met de wensen, woonbehoeften en het budget van de klant. 

Wil je graag eens met ons samenzitten om je bouwplannen te bespreken? Dan verwelkomen wij je graag op een vrijblijvend inspiratiegesprek!

Lees nog andere interessante blogs

Wat kost een totaalrenovatie in 2020?

Wat kost een totaalrenovatie in 2022?

Hoeveel budget heb je nodig om te renoveren? In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende factoren die de prijs bepalen bij een totaalrenovatie.