De aankoop van een bouwgrond is een eerste stap richting een op maat gemaakte woning. De zoektocht ernaar is echter niet zo simpel als men doorgaans denkt.
Het is belangrijk dat je de tijd neemt om een goede beslissing te nemen, aangezien een bouwgrond (letterlijk en figuurlijk) de basis vormt van elk bouwproces. Een goed begin, is het halve werk.
Waarschijnlijk denk je in de eerste plaats voornamelijk aan de prijs en de locatie, maar mispak je niet: er zijn nog een heleboel andere factoren waarop je moet letten bij de aankoop van een bouwgrond.
Laat je dus niet meteen misleiden door een mooie lap grond, en controleer aan de hand van onze handige checklist eerst zorgvuldig of er geen adders onder het gras zitten.
#1 Vraag een stedenbouwkundig attest aan
Een perceel dat gelegen is in een woongebied, impliceert niet noodzakelijk dat het effectief om een bouwgrond gaat. Wanneer je je oog hebt laten vallen op een stuk grond, is het belangrijk om eerst te controleren of het daadwerkelijk een bouwgrond betreft waarop je mag bouwen.
Met een stuk landbouwgrond of recreatiegrond ben je immers weinig, wanneer je bouw- en woonplannen hebt. Wil je de verkavelingsmogelijkheden van een stuk bouwgrond concreet in kaart brengen, dan vraag je dus best een stedenbouwkundig attest aan.
Let op: een stedenbouwkundig attest staat niet gelijk aan een vergunning. Een attest geeft aan of je project voor een vergunning in aanmerking komt, en wordt aangevraagd vóór de eigenlijke aanvraag van een vergunning.
#2 Ga na welke bouwvoorschriften er gelden
Heb je een bouwgrond gevonden waarop wel degelijk gebouwd mag worden? Dat is alvast één stap in de goede richting. Een tweede, belangrijke stap is het controleren van de bouwvoorschriften waaraan je bouwgrond is onderworpen.
Je mag niet zomaar bouwen wat je wilt, en het kan zijn dat je toekomstige woning moet voldoen aan bepaalde voorwaarden zoals een maximale oppervlakte, een maximaal aantal verdiepen of een vereist kleurenpaneel.
Het is belangrijk om deze voorschriften te respecteren, en aldus rekening te houden met wat de gemeente toelaat en verbiedt. Sinds enkele jaren zijn grijze bakstenen bijvoorbeeld erg populair, maar niet elke gemeente laat het gebruik ervan ook toe.
Weetje: schilddaken zijn verboden in 90% van de Waalse gemeenten.
#3 Controleer de aansluiting voor nutsvoorzieningen
Vooraleer je overgaat tot de effectieve aankoop van een bouwgrond, is het belangrijk om te controleren of alle nutsvoorzieningen aanwezig zijn. Een aansluiting voor gas, water of elektriciteit is geen overbodige luxe.
Daarnaast raden we je aan om bij de eigenaar van de bouwgrond te verifiëren of er een riolering aanwezig is. Wanneer blijkt dat een riolering ontbreekt, dan moet je zelf instaan voor de afvalwaterzuivering.
Ingeval je een bouwgrond hebt gekocht in een zone waar er nooit een riolering met aansluiting op een afvalwaterzuiveringsinstallatie zal komen, dan ben je verplicht om een zuiveringsinstallatie te plaatsen.
Het is belangrijk om dit in het achterhoofd te houden, wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Nieuwe leidingen leggen kost immers tijd en geld. Hou hier dus rekening mee.
#4 Vraag een bodemattest aan
Wanneer je een bouwgrond wilt kopen, is een bodemattest een cruciaal document. Dit attest informeert je als koper over de bodemkwaliteit, en of die al dan niet verontreinigd is.
Een vervuilde of verontreinigde grond vereist ingrijpende maatregelen, alvorens er op gebouwd kan worden. De kosten van een bodemsanering bijvoorbeeld kunnen hoog oplopen, en wil je dus liefst gewoon vermijden.
#5 Hou rekening met de omgeving van de bouwgrond
Het is in de eerste plaats belangrijk om rekening te houden met de ligging van de bouwgrond, vooral in functie van de woon-werkafstand. Een rit van meer dan een uur naar het werk is niet echt opportuun.
Echter, naast de ligging is ook de omgeving en oriëntatie van de bouwgrond een gewichtige factor om mee in achting te nemen.
Ligt de bouwgrond in de buurt van verbindingswegen? Hoe zit het met de afstanden tot winkels, scholen of het openbaar vervoer? Een verafgelegen woning lijkt aantrekkelijk, maar is niet altijd even praktisch.
Ga dus zeker eens ter plaatse kijken, en probeer de buurt wat te verkennen. Let ook op geluids- of geurhinder, en ga na hoe de ligging van je bouwgrond is georiënteerd.
Het lijkt misschien onbenullig, maar de oriëntatie van je woning beïnvloedt wel degelijk je comfort en je verwarmingskosten.
Wil je hernieuwbare technieken installeren, zoals een zonneboiler of zonnepanelen, dan is het belangrijk om voldoende daglicht op te vangen. Een zuid-georiënteerde woning is dan de betere optie.
#6 Kijk na of de bouwgrond voldoende draagkrachtig is
Laat zeker controleren of de bouwgrond voldoende draagkrachtig is om latere verzakkingen en barsten te vermijden. Dit doe je door een sondering of grondonderzoek te laten uitvoeren.
Op basis van de vaststellingen uit het sonderingsonderzoek, word je vervolgens voor bepaalde keuzes gesteld wat betreft funderingstechnieken en dergelijke.
Is het draagvermogen van je bouwgrond niet draagkrachtig genoeg, dan is een normale fundering bijvoorbeeld niet aan de orde, en zul je moeten opteren voor een alternatief. Het resultaat? Een jammerlijke meerkost.
#7 Hou rekening met de staat van de bouwgrond
Staat de bouwgrond vol met bomen die gerooid moeten worden? Of ligt er een hoop puin dat opgeruimd moet worden? Dan moet je daar rekening mee houden bij het bepalen van je budget. Graaf- of ophogingswerken kosten – wederom – een hoop geld.
#8 Controleer of de bouwgrond in een overstromingsgebied ligt
Ligt je bouwgrond in een overstromingsgevoelig gebied? Dan kan een verzekeraar jou de aanvraag van een brandverzekering weigeren.
Althans, indien je er bewust voor gekozen hebt om te bouwen in een overstromingsgevoelig gebied.
Als er dan toch een overeenstemming gesloten wordt, resulteert dit gegarandeerd in een hogere verzekeringspremie.
Besluit
Het mag duidelijk zijn; voor de aankoop van een bouwgrond mag je niet over één nacht ijs gaan. Laat je niet misleiden door goedkope prijzen, en wees te allen tijde kritisch.
Heb je een bouwgrond voor ogen? Dan is het aangewezen om je aannemer of bouwcoach mee te nemen voor een bezichtiging. Des te vroeger je een aannemer kan inschakelen, des te beter voor je rendement.
Bij Verrijckt gaan we graag met onze klanten mee op bezoek om de staat van de bouwgrond onder de loep te nemen. We gaan na wat er precies op de grond mag gebouwd worden, en pluizen alles tot in de kleinste details uit. Zo kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan.
Heb je interesse in assistentie bij de aankoop van je bouwgrond? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ook bij vragen of opmerkingen mag je ons altijd contacteren!