Ivo Verrijckt

Ivo Verrijckt

Al meer dan 40 jaar jouw persoonlijke bouwcoach voor bouwen met vertrouwen in de Antwerpse en Limburgse Kempen.

Investeren in vastgoed? 8 redenen waarom nieuwbouw een goede investering is.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Dat het geld op je spaarboekje niets meer opbrengt, weten we intussen al langer. De rentes liggen historisch laag en de hoge inflatie zorgt ervoor dat je spaargeld aan koopkracht verliest. Investeren in vastgoed is daarom een slim alternatief voor het verlieslatende spaarboekje. 

Wanneer je beslist om te investeren in vastgoed, verdient nieuwbouw de voorkeur boven koopwoningen. Benieuwd waarom dat zo is? In dit blogartikel geven we acht goede redenen.

#1 Nieuwbouwprojecten kun je voordelig financieren

Banken zijn zich ervan bewust dat een te renoveren woning minder een inkomstengarantie betekent dan een instapklare woning. 

Renoveren lijkt dan wel een eenvoudige manier om toegevoegde waarde te creëren en zo winst te maken op een vastgoedinvestering, maar dat is het niet altijd. 

In veel gevallen slepen renovaties namelijk langer aan dan verwacht. Ook de kostprijs loopt dikwijls hoger op dan gepland. Investeren in een bestaande woning  als opbrengsteigendom is dan ook vaak een gok

Een woning die reeds in perfecte conditie verkeert op het moment van aankoop daarentegen, kan vanaf dag één huurinkomsten opleveren. Als je daarnaast nog eens samenwerkt met een bouwpromotor, kun je de prijs redelijk exact inschatten. 

Je zal dus makkelijker een lening kunnen afsluiten, wanneer je kiest voor een nieuwbouwproject. Bovendien willen de meeste banken voor nieuwbouwprojecten ook wel een stap verder gaan met hun tarieven. 

Zo kunnen eigenaars van een BEN-woning bijvoorbeeld, profiteren van een BEN-krediet. Dit is een rentevoordeel in de vorm van een voorwaardelijke korting op de interestvoet. 

#2 Nieuwbouw vergt nauwelijks onderhoud 

Je kunt het woord nieuwbouwwoning niet spellen, zonder het woord nieuw te vernoemen. En wie nieuw zegt, zegt kwaliteit. 

Door eerdere bouwkeuzes kunnen de onderhoudskosten van een koopwoning hoog oplopen. Bovendien begint een huis of appartement dat ouder is dan tien jaar, gebreken te vertonen. 

Deze gebreken oplappen kost uiteraard geld, en dat heeft een rechtstreeks gevolg op het rendement van je investering. Dit is niet het geval bij een nieuwbouwwoning, waarbij je als investeerder zelf de touwtjes in handen hebt. 

De eerste tien à vijftien jaar zal een nieuwbouwwoning je niet voor onvoorziene kosten stellen. Slijtage is niet aan de orde. Moest dit wel zo zijn, dan word je doorgaans beschermd door de woningbouw wet. We bespreken dit onderwerp uitgebreid wat verderop in het artikel.

#3 Nieuwbouwwoningen zijn energiezuinig

De energiefactuur van bestaand vastgoed is doorgaans al snel twee tot vier keer hoger dan bij nieuwbouw. Een nieuwbouwwoning daarentegen, voldoet steevast aan de recentste energienormen en heeft oog voor energiezuinigheid en isolatie. 

Bij oudere woningen is dat geen sinecure. De gebrekkige isolatie en de afwezigheid van duurzame energiebronnen is dan ook dikwijls een breekpunt bij bestaand vastgoed. Renoveren is een optie, maar de kostprijs hiervan kan hoog oplopen. 

Bovendien zal een oude woning of appartement moeilijk de energiezuinigheid van een nieuwbouw kunnen evenaren, hoe goed ze ook gerenoveerd is. 

Nochtans is energie een belangrijke factor bij het kopen van een huis. Met een energiezuinige woning kun je op lange termijn heel wat besparen op de energiefactuur. Dit biedt je als investeerder dan ook een extra troef en trekt huurkandidaten over de streep. 

#4 Nieuwbouwwoningen voldoen aan de moderne architectuur 

Investeren in nieuwbouw, staat voor investeren in kwaliteit. Nieuwbouw maakt namelijk gebruik van de nieuwste materialen en technieken. Dit maakt een nieuwbouwwoning populair op de huurmarkt. 

De moderne uitstraling ervan trekt ongetwijfeld een heleboel kandidaat-huurders aan. Grote raampartijen, een doordachte indeling en een hoogwaardige afwerking; dat is waar huurders voor tekenen. 

Bovendien biedt nieuwbouw een zeker comfort, dankzij de hedendaagse afwerking. Bestaande woningen daarentegen, moeten rekening houden met eerdere bouwkeuzes en de beperkingen die daarmee gepaard gaan. 

#5 Met nieuwbouw heb je zekerheid op lange termijn 

Investeren in een bestaande woning om te verhuren is altijd bang afwachten. Je hoopt dat er geen verborgen gebreken zijn en dat alle installaties voldoen aan de verhuurregels. Een woning die niet conform is, kan grote gevolgen hebben. 

Een nieuwbouwwoning daarentegen, is aan heel wat – strenge – normen onderworpen; van elektriciteit tot sanitair. Alles moet volgens het boekje. Dit maakt dat je investering 100% future proof is. 

Bovendien geniet je dankzij de wet Breyne van zekerheid op lange termijn. Deze wet bepaalt namelijk dat de aannemer en architect gedurende een periode van 10 jaar aansprakelijk zijn voor eventuele bouwproblemen bij nieuwbouwwoningen. 

Het schenkt je als investeerder een goede gemoedsrust, zodat jij je kan focussen op wat écht telt: een vlotte verhuur van je opbrengsteigendom.

#6 Nieuwbouwwoningen voldoen aan de recentste bouwnormen

Wanneer je ervoor kiest om te investeren in nieuwbouw, kun je er zeker van zijn dat je vastgoed voldoet aan de meest recente bouwvoorschriften. 

Van elektrische tot sanitaire installaties; alles is volledig conform de huidige regels en veiligheidsvoorschriften. 

Zoals eerder in het blogartikel besproken, vrijwaart dit je in eerste instantie van grote renovatiewerken, onderhoudswerken en extra kosten. Bovendien is je appartement of woning direct klaar voor gebruik en verhuur. 

Door te investeren in nieuwbouw ben je dus zeker van je zaak. Bij een bestaand pand, ben je dat niet altijd. Je weet namelijk nooit zeker of alle verhuur- en bouweisen gerespecteerd werden in het verleden. 

Indien je een pand verhuurt dat niet aan de conformiteitsregels voldoet, kan dit een juridisch staartje krijgen. Je loopt dan het risico op de ontbinding van je huurcontract, een volledige terugbetaling van de huurgelden of zelfs een zware boete.

Wist je trouwens dat dakisolatie tegenwoordig verplicht is voor elke huurwoning, net als dubbele beglazing? De wetgeving wordt er niet soepeler op. Denk er dus aan dat dit sowieso extra kosten met zich zal meebrengen. Kosten die je door te investeren in nieuwbouw makkelijk vermijdt.

#7 Je vermijdt kopzorgen door te investeren in nieuwbouw 

Investeren in nieuwbouw, zorgt voor een goede nachtrust. Je hoeft namelijk niet wakker te liggen van allerlei certificaten en administratieve zaken. 

Bij oplevering is je nieuwbouwwoning steevast voorzien van alle noodzakelijke documenten. Van energie-attest tot postinterventiedossier: je aannemer is verplicht om je alles gestructureerd te overhandigen. 

#8 Met een nieuwbouwwoning maak je kans op fiscale voordelen 

De energienormen voor nieuwbouwwoningen zijn streng. Met de ingang van het nieuwe jaar, werden de eisen bovendien verstrengd. Het zogenaamde E-peil voor nieuwbouwwoningen werd verlaagd tot E35.

Doe je het beter dan deze voorgelegde energienormen? Dan word je hiervoor extra beloond. Elke nieuwbouwwoning met een E-peil lager dan of gelijk aan E30, valt onder de noemer BEN-woning. 

De voordelen van zo’n woning kunnen in het totaal wel oplopen tot meer dan 10.000 euro. Dit voordeel staat uiteraard los van de besparing op je  energiefactuur.

Let erop: aangezien BEN-woningen vanaf 2021 de standaard worden in Vlaanderen, is dit jaar (2020) de laatste kans om je financiële en fiscale voordelen op te strijken. 

Ben je benieuwd wat deze fiscale voordelen precies inhouden? Lees dan zeker eens ons blogartikel over de EPB-eisen. 

Besluit

Kiezen voor nieuwbouw biedt een tal van voordelen ten opzichte van het kopen van een bestaande woning. 

Je hebt minder onderhoudskosten en je hoeft je de eerste 10 jaar geen zorgen te maken over onvoorziene kosten. Een nieuw huis is bovendien ook een energiezuinig huis. Je energiefactuur ligt een pak lager dan bij een bestaande woning. Doe je het beter dan gevraagd, dan word je nog eens extra beloond. 

Een nieuwbouwwoning voldoet tot slot aan de recentste bouwnormen, waardoor je zeker bent van een investering op lange termijn. Banken zien je hierdoor graag komen en doen maar al te graag een extra inspanning. 

Kortom: investeren in een energiezuinig nieuwbouwproject, is een duurzame belegging naar de toekomst toe. 

Als BEN-voorloper weten we dit als geen ander. Wij zorgen er dan ook voor dat elk opgeleverd project op een duurzame manier gerealiseerd wordt en volgens de meest toekomstgerichte bouwnormen.

Wil je graag nog wat meer informatie omtrent duurzaam bouwen? Dan mag je ons gerust contacteren. Wij beantwoorden je vragen met plezier. 

Wil je graag eens met ons samenzitten om je bouwplannen te bespreken? Dan verwelkomen wij je graag op een vrijblijvend inspiratiegesprek!

Lees nog andere interessante blogs

Wat kost een totaalrenovatie in 2020?

Wat kost een totaalrenovatie in 2022?

Hoeveel budget heb je nodig om te renoveren? In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende factoren die de prijs bepalen bij een totaalrenovatie.