Ivo Verrijckt

Ivo Verrijckt

Al meer dan 40 jaar jouw persoonlijke bouwcoach voor bouwen met vertrouwen in de Antwerpse en Limburgse Kempen.

Vijf tips voor het bouwen van een energiezuinige woning

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hoe bouw je een energiezuinige woning? Zoals je weet worden de BEN-normen – normen voor Bijna EnergieNeutrale woningen – verplicht vanaf 2021. Bovendien zal energie steeds duurder worden. Je doet er dus goed aan daarop te anticiperen en zo energiezuinig mogelijk te bouwen. Hoe zorg je er nu voor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan, voor, tijdens en na de bouw? Met de onderstaande vijf tips om energiezuinig te bouwen komt je al een heel eind. 

Hoe bouw je een energiezuinige woning? Vijf tips 

  1. Tip 1: kies het juiste ontwerp 

Je kan in je keuze van type woning heel modern gaan, met grote zuidgerichte raampartijen. Helaas zijn die verre van energiezuinig. Het kost zelfs een klein fortuin om dit soort woning energiezuinig te maken. Landelijke woningen met dakkappellen zijn nog steeds erg in trek. Maar denk goed na voordat je de architect opdracht geeft zo’n woning uit te tekenen, want met dakkappellen heb je geen ruimte meer om zonnepanelen te plaatsen. Kiezen voor het juiste ontwerp is dus anticiperen op van alles en nog wat. Nog zoiets: geen enkele garagepoort sluit luchtdicht af, geen enkele is dus energiezuinig. Een bouwcoach maakt de mensen attent op zo’n zaken. 

  1. Tip 2: kies de juiste isolatiematerialen en diktes 

Er zijn verschillende samenstellingen van isolatie materialen, we delen deze op in 2 belangrijke groepen. De eerste zijn de scheikundig samengestelde materialen en de tweede groep zijn de natuurlijk samengestelde isolatie materialen, Je hoort steeds een afweging te maken wat is mijn doelstelling om energiezuinig te bouwen. 

  1. Tip 3: kies het juiste buitenschrijnwerk en de juiste glaspartijen 

De kroon voor het beste materiaal voor buitenschrijnwerk en raamprofielen gaat overduidelijk naar pvc of kunststof. Hout heeft het nadeel dat het veel onderhoud vergt. Pvc moet je eigenlijk niet onderhouden, het volstaat de pvc-profielen af en toe eens af te wassen. Ook het juiste glastype kiezen is zeer belangrijk. Ga zeker voor isolerend dubbelglas dat bestand is tegen verhitting. Even tussen de soep en de patatten: op de Belgische markt biedt Bouwonderneming Verrijckt het beste bouwpakket aan op dit vlak. 

  1. Tip 4: kies de juiste energiezuinige technieken 

En welke technieken zijn dat? Warmtepompen zijn zéér goed en energiezuinig. Je kan opteren tussen het grote aanbod van lucht-lucht, lucht-water en thermische waterpompen. Dat zijn technieken waarmee je de energie die je nodig hebt zelf kunt opwekken. Denk aan zonnepanelen, dat zijn technieken waarmee je de energie die je nodig hebt zelf kunt opwekken en batterijen waarmee je overschot van energie kan bufferen en gebruiken op momenten dat je niet genoeg energie hebt. Die techniek bestaat op dit ogenblik.

  1. Tip 5: kies voor de juiste afwerking 

Kies met andere woorden voor de juiste energiezuinige toestellen. Je kan een prachtige regendouche installeren die met zeer veel water gaat lopen. Je kan met kranen werken waar kokend water uitkomt. Luxe alom, maar houd er rekening mee dat dit energieverslinders zijn. In je keuken kan je vier ovens plaatsen, terwijl één oven hetzelfde werk kan doen. Je kan ook zonnepanelen zetten om energie op te wekken, maar dat wil niet zeggen dat je onbeperkt energie kan gaan gebruiken. Zorg voor energiezuinige toestellen, je energiefactuur zal je er dankbaar om zijn. 

Genoeg basisinformatie? 

Hebben we de vraag ‘Hoe bouw je een energiezuinige woning’ goed beantwoord? Uiteraard kunnen we bij alle onderdelen nog veel meer gedetailleerde informatie geven. Maak gerust vrijblijvend een afspraak. In een eerste vrijblijvend gesprek wordt al meteen duidelijk hoe we je kunnen helpen energiezuinig te bouwen. 

Lees nog andere interessante blogs

Wat kost een totaalrenovatie in 2020?

Wat kost een totaalrenovatie in 2022?

Hoeveel budget heb je nodig om te renoveren? In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende factoren die de prijs bepalen bij een totaalrenovatie.