Ivo Verrijckt

Ivo Verrijckt

Al meer dan 40 jaar jouw persoonlijke bouwcoach voor bouwen met vertrouwen in de Antwerpse en Limburgse Kempen.

Heb ik garantie op mijn nieuwbouwwoning en zo ja, hoe lang?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Een vraag als Heb ik garantie op mijn nieuwbouwwoning?’ beantwoorden we graag en volmondig met “JA”. Dat is toch het geval bij Bouwonderneming Verrijckt. Die garantie is het gevolg van de wet-Breyne die er in de eerste plaats op gericht is jou als bouwheer nog meer te beschermen. En dat is iets wat we met zijn allen alleen maar kunnen toejuichen. Als bouwheer heb je na de oplevering van je nieuwbouwwoning in principe een garantie van één jaar op zichtbare gebreken. Tegelijkertijd begint de tienjarige verzekering van de aannemer te lopen. Die heeft betrekking op de constructie, waterdichtheid en stabiliteit van de woning. Sinds 1 juli 2018 is deze verzekering wettelijk verplicht voor elke nieuwbouw of renovatie die de tussenkomst van een architect vereist. Kort? Op een nieuwbouwwoning heb je gegarandeerd én wettelijk tien jaar garantie.

Wat wordt gedekt door die verplichte verzekering tienjarige aansprakelijkheid?

Deze verplichte verzekering heeft betrekking op de gesloten ruwbouw van een nieuwbouwwoning. De polis dekt wat er onder de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer valt. In het kort gaat het om de stevigheid en stabiliteit van de woning, en om eventuele waterdichtheidsproblemen die de structuur en de constructie in het gedrang kunnen brengen. 

Burgerlijke aansprakelijkheid was al verplicht, nu ook de tienjarige verzekering

Op elke woning dient een ABR-polis afgesloten te worden, een Alle BouwplaatsRisico’s-polis dus. Die polis dekt verlies, vernieling of beschadiging aan het gebouw in opbouw. Nieuw is dat die polis vanaf 1 juli 2018 moet worden gecombineerd met een verplichte verzekering tienjaarlijkse aansprakelijkheid. Die polis dient op elke bouwwerf aanwezig te zijn. Wij raden de bouwheer aan om deze verplichte tienjarige verzekering zelf af te sluiten, omdat dat voor hem de goedkoopste optie is. Doet de aannemer het, dan neemt die daar weer zijn marge op. En zo wordt alles weer duurder voor de bouwheer.

Garantie op nieuwbouw onder één voorwaarde

Indien de aannemer het verzekeringsattest regelt, wordt hij bij wet verplicht dat attest aan de bouwheer en de architect te bezorgen. Regel jij als bouwheer het verzekeringsattest zelf, dan moet je dat op jouw beurt aan de architect bezorgen. Is deze verzekering niet afgesloten? Dan is de architect verplicht om de werken onmiddellijk te laten stilleggen of te verbieden dat er met de bouwwerken begonnen wordt. Bouwheer, je weet wat je te doen staat!

Extra info nodig over Heb ik garantie op mijn nieuwbouwwoning?

Neem contact op met bouwcoach Ivo Verrijckt van Bouwonderneming Verrijckt. Hij legt je alles in geuren en kleuren uit, en zorgt ervoor dat je aan alle wettelijke verplichtingen voldoet.

Lees nog andere interessante blogs

Wat kost een totaalrenovatie in 2020?

Wat kost een totaalrenovatie in 2020?

Hoeveel budget heb je nodig om te renoveren? In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende factoren die de prijs bepalen bij een totaalrenovatie.