Ivo Verrijckt

Ivo Verrijckt

Al meer dan 40 jaar jouw persoonlijke bouwcoach voor bouwen met vertrouwen in de Antwerpse en Limburgse Kempen.

Wat zijn de drie grootste uitdagingen voor een bouwheer?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Bouwen is niet iets wat je doet van vandaag op morgen. Het kost een behoorlijke som, doorgaans doe je het maar één keer in je leven en dikwijls bouw je een woning om er de rest van je leven in door te brengen. Het is dus heel belangrijk dat project goed aan te pakken en er grondig over na te denken. Wat zijn de drie grootste uitdagingen voor een bouwheer? We sommen ze even op: de aankoop van de bouwgrond, het juiste ontwerp en de beste uitvoerders.

  1. Aankoop bouwgrond

Daarmee begint het allemaal. Soms kopen de mensen een stukje bouwgrond zonder enige kennis van zaken. Zonder te beseffen wat de effecten zijn van een verkeerde aankoop. Dikwijls zijn ze niet op de hoogte van bestaande bouwbeperkingen, en die zijn er altijd als het gaat om een rijhuis of halfopen bebouwing. Ook de oriëntatie is heel belangrijk. Vroeger kreeg de zuidoriëntatie van de tuin goede punten. Vandaag biedt die meer nadelen omdat je in dat geval meer moet isoleren indien je wilt beantwoorden aan de BEN-normen (Bijna EnergieNeutrale woningen). Kiezen voor grote raampartijen betekent dat je oplossingen moet zoeken tegen oververhitting zoals bijvoorbeeld vierseizoensglas, luifels, screens…. Dat alles levert toch een behoorlijke meerkost op. Een westelijk of oostelijk gelegen tuin is momenteel interessanter. Ligging en de richting van de bouwgrond is dus belangrijk, maar ook de grootte. Mag je je droomwoning wel op dat stukje grond neerzetten?

  1. Het juiste ontwerp

Het juiste ontwerp heeft te maken met oriëntatie en budget. Bij een bouw draait het altijd om de volgende zaken: budget, oriëntatie, en wat je op de bouwgrond mag bouwen. Zodra dat allemaal vastligt, kan je het juiste ontwerp laten maken. Bij Bouwonderneming Verrijckt is de bouwcoach altijd aanwezig bij het gesprek tussen klant en architect. In een gesprek van anderhalf uur wordt gepolst hoeveel kamers er moeten zijn en hoe groot, of er bestaande meubels meekomen naar het nieuwe huis … Het juiste ontwerp heeft te maken met omgeving, structuur, en met wat voor de klant belangrijk is qua comfort. Veel mensen vinden comfort belangrijker dan energiezuinigheid. Maar eigenlijk vormen beide zaken één geheel. Energiezuinigheid heeft niet alleen een positieve invloed op de bewoonkost, maar ook op het gezellige warmtegevoel in de woning.

  1. De beste uitvoerders

Uiteraard zijn ook de uitvoerders waarmee je samenwerkt heel belangrijk. Onze tip? Werk altijd samen met de juiste stielmannen. Weet je wat volgens ons een juiste stielman is? Dat is een persoon die zijn én andermans werk respecteert. Die ’s avonds na de dagtaak nog even achterom kijkt en fier is over wat hij heeft gerealiseerd. Want alleen dat soort mensen biedt kwaliteit. Ze doen hun werk met passie en dat vinden ze het allerbelangrijkste, veel meer dan het geld dat ze ermee verdienen. Hoe herken je zulke mensen? We lopen al 41 jaar rond in de wereld van de bouw en kennen de mensen met wie we samenwerken. Komen we nieuwe mensen tegen die ook goed werk afleveren, dan worden zij onderdeel van onze vaste ploeg aannemers. Hoe beter de mensen zijn met wie je samenwerkt, hoe meer goede mensen je aantrekt. Want mensen die goed werk leveren, krijgen steeds meer werk via mond-tot-mondreclame. Die bekende vicieuze cirkel.

De drie grootste uitdagingen voor een bouwheer?

Een bouwheer wordt geconfronteerd met drie uitdagingen, en die zijn niet van de minste. Wij zijn er om hem te helpen, te begeleiden, bij te staan en te informeren. Bouwonderneming Verrijckt geeft bouwadvies aan iedereen, ook aan hen die nog bouwgrond moeten kopen. Hoe vroeger hoe beter. Want hoe vroeger wij eraan te pas komen, hoe vlugger en beter we de mensen kunnen begeleiden. Als klanten hier komen met een plan van een architect in de hand, dan kunnen we helaas niet veel meer doen.

Lees nog andere interessante blogs

Wat kost een totaalrenovatie in 2020?

Wat kost een totaalrenovatie in 2020?

Hoeveel budget heb je nodig om te renoveren? In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende factoren die de prijs bepalen bij een totaalrenovatie.