Ivo Verrijckt

Ivo Verrijckt

Al meer dan 40 jaar jouw persoonlijke bouwcoach voor bouwen met vertrouwen in de Antwerpse en Limburgse Kempen.

Energiezuinig bouwen volgens de regels van de kunst: do’s & dont’s.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Een groot deel van de woningen op de huizenmarkt scoort nog altijd niet goed op het vlak van energiezuinigheid. Bij 1 op de 3 eigenaars staat er naar schatting dan ook een energetische renovatie op de planning. 

Dat is niet zo’n gek getal, aangezien de energienormen voor woningen steeds strenger worden. België zou België natuurlijk niet zijn, moesten er geen achterpoortjes bestaan. 

Jammer genoeg worden er nog steeds te veel woningen onterecht als energiezuinig verklaard. In theorie voldoen deze woningen aan de wettelijke normen en voorschriften, maar in de praktijk geldt een ander scenario. 

Energiezuinig bouwen of renoveren houdt meer in dan streven naar een opgelegd cijfer. Een energiezuinige woning zet in op duurzame energiebronnen over de hele lijn. Van fossiele brandstoffen zou geen sprake mogen zijn. 

Energiezuinig bouwen

Je kunt deze situatie in feite vergelijken met het afleggen van een eindexamen door te spieken bij je buur. Je behaalt goede cijfers op papier, maar bezit in realiteit de kennis niet. Vroeg of laat zal dit zich tegen jou keren, en val je door de mand. 

Dikwijls zijn kopers of investeerders hier de dupe van. Ze denken te investeren in een energiezuinig bouwproject dat voldoet aan de strenge normen van de toekomst, maar de energiefactuur bewijst het tegendeel. 

Om je te behoeden van zulke situaties, schreven we dit blogartikel over de do’s and dont’s van energiezuinig bouwen. Als BEN-voorloper hechten wij hier namelijk veel aandacht aan. 

Wat is energiezuinig bouwen? 

Energiezuinig bouwen betekent rekening houden met de mens en het milieu. Hierbij komt kijken dat je woning moet voldoen aan de strenge normen die zijn vastgelegd door de overheid. 

Voor nieuwbouwwoningen en energetische renovaties gelden de EPB-normen. De energiezuinigheid van een gebouw wordt in dit geval uitgedrukt aan de hand van het E-peil. Het maximale E-peil voor nieuwbouwwoningen in 2020 ligt op E35.

Bij koop- of huurwoningen wordt er dan weer gekeken naar de EPC-waarde. De energiezuinigheid van een bestaand gebouw met woonfunctie wordt uitgedrukt in kWh/m². 

In tegenstelling tot bij nieuwbouwwoningen, is er geen maximale EPC-waarde vastgelegd door de overheid. Het certificaat dient louter om de energetische kwaliteit van gebouwen op de markt te vergelijken. Toch moeten we deze bewering met een korreltje zout nemen. 

Zowel dakisolatie, als dubbele beglazing is verplicht in elke woning vanaf 2020. Er worden geen uitzonderingen op de norm voorzien. Met deze regel wordt de gemiddelde energiescore onrechtstreeks verlaagd en aldus verstrengd. 

Energiezuinig bouwen: do’s & dont’s. 

#1 Do: verluchten met ventilatiesysteem D

In nieuwbouwwoningen is een ventilatiesysteem verplicht. Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen, maar het systeem D (ook gekend als balansventilatie) steekt er met kop en schouders bovenuit. Dit systeem voert – geheel mechanisch – gelijke hoeveelheden lucht af en aan. 

Ventilatiesystemen

Bovendien wordt de afgevoerde warmte gerecupereerd. De gerecupereerde warmte wordt gebruikt om de koude lucht die aangevoerd wordt op te warmen, alvorens die naar binnen komt. Dit gebeurt aan de hand van een ingebouwde warmtewisselaar. Hierdoor gaat er geen energie verloren. 

Een ventilatiesysteem met warmterecuperatie betekent een aanzienlijke besparing op je energiefactuur, en helpt bij het voorkomen van vochtontwikkeling. Hierdoor vermijd je schimmelgroei en de eventuele structurele schade die hierbij veroorzaakt wordt.

#2 Do: verwarmen met duurzame energiebronnen

Ruim de helft van onze energiefactuur gaat naar de verwarming. Op enkele jaren tijd is vloerverwarming een volwaardig alternatief geworden voor verwarming met radiatoren. Het is niet alleen aangenamer, maar ook energiezuinig en ruimtebesparend. Vloerverwarming verbruikt zo’n 20% minder energie dan radiatoren. 

energieprestatiecertificaat

De installatie van een warmtepomp in combinatie met de keuze voor vloerverwarming, maakt je woning energiezuinig zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. 

Een warmtepomp haalt zijn energie uit natuurlijke bronnen zoals de aardbodem, de omgevingslucht of het grondwater en zet die om in warmte. 

Andere duurzame energiebronnen, zoals een zonneboiler of zonnepanelen zijn ook een optie om warmte op te wekken. 

#3 Do: regenwater recupereren 

Volgens cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij gebruikt de gemiddelde Belg ongeveer 114 liter water per dag. Hiervan wordt slechts 24 liter gebruikt om te baden of douchen, en 11 liter om te koken. 

Door voor overige activiteiten (toilet, onderhoud en de was) gebruik te maken van gerecupereerd regenwater, kan je tot 70% besparen op je waterfactuur. Goed voor je portemonnee, en voor de planeet. 

regenwater

Bovendien biedt een regenwaterrecuperatiesysteem bescherming tegen overstromingen. Bij stortbuien komt het water eerst terecht in de regenputten in plaats van in het rioolnet, waardoor het water geleidelijk afvloeit.

#1 Don’t: verluchten met een ventilatiesysteem gebruik makend van natuurlijke luchttoevoer

Een ventilatiesysteem met natuurlijke luchttoevoer (of ventilatie via een luchtrooster) is een goedkoop ventilatiesysteem dat niet geautomatiseerd wordt. 

Doordat je het systeem niet zelf kan regelen, ben je afhankelijk van de weersomstandigheden. 

Bij veel wind zal er meer lucht dan nodig aangevoerd worden. Dit kan leiden tot tocht of warmteverlies. Bij slecht weer wordt er over het algemeen minder goed verlucht of geventileerd. 

#2 Don’t: verwarmen met fossiele brandstoffen

Je woning verwarmen met tegelijkertijd fossiele brandstoffen en zonnepanelen gebeurt nog dikwijls, maar is in feite absurd. Het is alsof je een Big Mac menu zou bestellen met als drankje een Cola Light. 

Het gebruik van zonnepanelen in combinatie met verwarming op fossiele brandstoffen zorgt er dan wel voor dat je op papier voldoet aan de energienormen, maar in realiteit brengt je dit niet dichter bij een energiezuinige woning. 

De opbrengst van je zonnepanelen compenseert louter je verbruik op gas, waardoor het effect van zonnepanelen verloren gaat. Het resultaat? Je bespaart niet (of nauwelijks) op je energiefactuur. 

#3 Don’t: aansluiting op een waternet 

Een doorsnee gezin in Vlaanderen bestaat uit 2,3 personen en verbruikt 72 m³ leidingwater per jaar. Hiervoor betaal je als gezin in het totaal 365 euro, bovenop de kosten voor de afvoer en zuivering van afvalwater. Bovendien betaalt een gemiddeld gezin ook 21 euro btw op de waterfactuur. 

Tot slot blijkt uit een studie van de FOD Economie dat de totale waterprijs met 64% steeg tussen 2005 en 2011. Zowel in België als in onze buurlanden is een duidelijke daling merkbaar van het grondwaterpeil. 

waarschuwing

Net zoals dat bij energie het geval is, wordt de aanwezigheid van grondwater steeds schaarser. Je gaat dus maar beter spaarzaam om met kraantjeswater. Hoe je dat doet? Door regenwater op te vangen in een waterput of tank. Moeilijk is dat niet. Het regent namelijk gemiddeld 199 dagen per jaar in Vlaanderen. 

Door te investeren in een regenwaterrecuperatiesysteem, anticipeer je alvast op de toekomst. Regenwater recupereren houdt meer financiële voordelen in & heeft een gunstig effect op de duurzaamheid van je woning. 

Besluit 

Bovenstaande middelen zouden je al een eind op weg moeten helpen met het herkennen van een écht energiezuinige woning. Zowel op papier, als in realiteit. 

Moest je toch overwegen om enkel op papier te voldoen aan de strenge energienormen van vandaag, hou dan in het achterhoofd dat je energiezuinig bouwen niet mag bekijken als een extra kost, maar als een investering naar de toekomst toe. 

Althans, dat is onze visie. Elk opgeleverd project wordt bij Verrijckt op een duurzame manier en volgens de meest toekomstgerichte bouwnormen gerealiseerd. 

Wil je graag wat meer informatie omtrent energiezuinig bouwen? Dan mag je ons altijd contacteren. Wij beantwoorden al je vragen met plezier. 

Lees nog andere interessante blogs

Wat kost een totaalrenovatie in 2020?

Wat kost een totaalrenovatie in 2022?

Hoeveel budget heb je nodig om te renoveren? In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende factoren die de prijs bepalen bij een totaalrenovatie.