Ivo Verrijckt

Ivo Verrijckt

Al meer dan 40 jaar jouw persoonlijke bouwcoach voor bouwen met vertrouwen in de Antwerpse en Limburgse Kempen.

Kies je het best voor één aannemer of voor gesplitste aannemers?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Op de vraag ‘Kies je het best voor een aannemer of meerdere?” is er maar één goed antwoord: je kiest het best voor één aannemer, lees 1 aannemer dus. Waarom? Omdat je enkel beschermd wordt door de wet-Breyne als je met één aannemer werkt. Dat is niet het geval als je een beroep doet op verschillende aannemers. Wie langs een huis in opbouw rijdt en panelen ziet staan van verschillende onderaannemers moet beseffen dat de bouwheer niet zo slim bezig is. Want door op die manier te werken heeft hij nul bescherming van de wet-Breyne. 

Een aannemer of meerdere? Wet-Breyne beschermt bij een totaalbouwpakket 

Als je als bouwfirma een totaalpakket aanbiedt, dan kan de bouwheer zich beroepen op de wet-Breyne. Deze wet is zoals je wellicht weet in het leven geroepen ter bescherming van de consument. Biedt de bouwfirma geen totaalpakket aan, dan vervalt je wettelijke bescherming. En dat gaat heel ver. Stel dat een bouwfirma alles doet van kelder tot zolder. Alles, behalve de elektriciteit in de keuken, want die laat je door een vriend leggen. Tja, in dat geval geldt de wet-Breyne niet en dan vervalt je wettelijke bescherming. Let dus zeker goed op wat je doet, met welke bouwfirma je in zee gaat en wie je eventueel extra inschakelt. 

Soms wordt de wet omzeild 

De wet-Breyne is er ter bescherming van de consument. En sommige details kunnen wel eens nadelig uitvallen voor de bouwfirma’s. Dat is de reden waarom veel sleutel-op-de-deurbedrijven een bepaald iets niet meer aanbieden, zoals een keuken. Of dat ze in onderaanneming werken met een keukenbouwer, waarvoor de bouwer dan nietsvermoedend een subcontract ondertekent. Die mensen weten immers niet dat ze door het ondertekenen van dat subcontract geen aanspraak kunnen maken op de bescherming van de wet-Breyne. Te veel mensen lopen in die val, gewoon omdat ze de wet niet kennen. Veel bouwfirma’s laten de woorden wet-Breyne trouwens ook nooit vallen. 

Nog meer voordelen van werken met een aannemer 

Werken met een aannemer of meerdere? Wie met één aannemer werkt, heeft het zoveel gemakkelijker. Want dan heeft hij één aanspreekpunt die alles dan nog eens coördineert. En toch komt die samenwerking niet duurder uit. Deze aannemer mag met onderaannemers werken, zolang de hoofdverantwoordelijkheid bij hem blijft liggen. Loopt er iets mis, dan kan je aanspraak maken op de wet-Breyne. Je mag er alvast zeker van zijn dat je woning in alle geval gebouwd wordt. Wie met Bouwonderneming Verrijckt in zee gaat mag er zeker van zijn dat hij volledig beschermd is. 

© C’bon

Lees nog andere interessante blogs

Wat kost een nieuwbouwwoning in 2020?

Wat kost een nieuwbouwwoning in 2020?

Wil je weten hoeveel het kost om een huis te laten bouwen? Via dit artikel zetten we je graag op weg om een correcte inschatting te maken!