Ivo Verrijckt

Ivo Verrijckt

Al meer dan 40 jaar jouw persoonlijke bouwcoach voor bouwen met vertrouwen in de Antwerpse en Limburgse Kempen.

Een betrouwbare aannemer kiezen: hoe doe je dat? (tips)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Wanneer je hebt besloten om te gaan bouwen, sta je voor een belangrijke beslissing. Met welke aannemer ga je in zee? Hoe mooi je bouw of renovatieplannen ook zijn, alles staat of valt met een goede aannemer. 

Laat daar nu net het schoentje wringen. Hoe kies je – tussen de tientallen namen en bedrijven – een betrouwbare, goede aannemer eruit? En vooral; hoe vermijd je oplichters? Met deze zeven gouden tips maak je ongetwijfeld de juiste keuze. 

#1 Vraag referenties op bij je aannemer 

De mens is een kuddedier. We observeren graag wat anderen doen, en laten onze mening daardoor beïnvloeden. Wanneer we niet weten wat we moeten doen, kijken we naar wat anderen doen. 

Logisch, toch? Je kunt dan wel zeggen dat je de beste koffiekoeken verkoopt van het dorp, maar het klinkt toch geloofwaardiger wanneer je klanten dat zeggen. 

Door referenties op te vragen bij je aannemer, krijg je in de eerste plaats bevestiging van anderen. Sociale bewijskracht neemt eventuele onzekerheden en twijfels al voor een groot deel weg. 

referenties aannemer

Bovendien geven in het verleden gerealiseerde projecten je meteen een beeld van wat je kunt verwachten, indien je beslist om samen in zee te gaan. Je kunt een eventuele mismatch al snel detecteren. 

Tip: heeft je aannemer een website? kijk dan zeker eens of je online geen referenties kan terugvinden. Je kunt onze realisaties bijvoorbeeld hier terugvinden op de site. 

Wanneer je aannemer zijn realisaties liever niet wilt tonen, is er dikwijls iets mis. Als aannemer ben je namelijk fier op je werk. Ook wanneer zijn jongste realisaties al meer dan tien jaar oud zijn, kan dit wijzen op problemen. 

Laat je dus niet van de wijs brengen, wanneer je aannemer geen referenties wilt geven, en beweert de privacy van zijn vroegere klanten te willen afschermen. 

Een aannemer die geen referenties wil of kan voorleggen, heeft waarschijnlijk iets te verbergen. 

#2 Betaal slechts een beperkt voorschot

Vraagt je aannemer een gigantisch voorschot, nog voor aanvang van de werken? Dan zouden er enkele alarmbellen moeten gaan rinkelen. Het is natuurlijk niet zo dat aannemers die een groot voorschot vragen, daarom per definitie onbetrouwbaar zijn. 

Het is wel zo dat dergelijke voorschotten onnoemelijk veel ellende kunnen veroorzaken. Wanneer je vanaf dag één al een aanzienlijk bedrag aan je aannemer toestopt, leg je in feite jouw lot in zijn handen en kan je alleen maar afwachten of de aannemer zal doen wat hij heeft beloofd. 

voorschot betalen aannemer

Hoewel voorschotten zeer courant zijn bij bouw- en renovatieprojecten, is het dus aangewezen om dit bedrag beperkt te houden. Uiteraard moet je aannemer op voorhand investeringen doen, en materiaal aankopen

Een schilder moet tenslotte ook eerst zijn verfpotten kopen, alvorens hij aan de slag kan gaan met schilderen. Al is een voorschot van pakweg 50 procent wel heel veel geld om materialen mee aan te kopen. 

Persoonlijk raden we aan om – naar analogie van de wet Breyne – een maximum voorschot op te leggen van 5 procent van het totale bedrag. 

#3 Controleer of je aannemer schulden heeft 

Wanneer je voor zo’n grote beslissing staat als deze, is het niet abnormaal om eens dieper te graven in de financiële rapporten van je toekomstig aannemer. Sterker nog, we raden het zelfs ten stelligste aan. 

Logisch, want een aannemer die in slechte papieren zit, biedt weinig toekomstperspectief. Controleer daarom altijd of je aannemer schulden heeft. Dit doe je makkelijk en snel via de kruispuntbank van ondernemingen. 

schulden aannemer

Je komt dan meteen ook te weten of het bouwbedrijf ook werkelijk bestaat. Geen ondernemingsnummer, is geen wettelijke onderneming. Klinkt vanzelfsprekend, maar is het niet. Oplichters gebruiken maar al te vaak een ondernemingsnummer dat niet bestaat. 

#4 Laat je niet misleiden door goedkope prijzen 

Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, zijn meestal ook niet waar. Laat je dus niet misleiden door goedkope prijzen, en neem dus ook andere criteria in beschouwing. 

Hiermee willen we uiteraard niet bedoelen dat een dure offerteprijs meteen garant staat voor een betrouwbare aannemer. Bespreek vooral duidelijk op voorhand met je aannemer af wat er in de prijs inbegrepen is, zodat je nadien niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. 

prijzen aannemer

Het is echter dikwijls zo dat offerteprijzen worden opgesteld, nog voor er studies werden uitgevoerd. Het laten uitvoeren van studies, zoals de EPB-studie en stabiliteitsstudie, bepaalt in feite voor een groot deel de prijs van je project. 

Slagen de resultaten van de sondering of stabiliteitsstudie tegen? Dan moet je alsnog een grote som geld opleggen om bijvoorbeeld aanpassingen te doen aan de fundering van je woning. 

#5 Neem een architect onder de arm 

Soms is een architect verplicht, soms niet. Dat is afhankelijk van het type werkzaamheden. Indien een architect niet verplicht is, beslissen sommigen om zonder architect te werken. Op die manier sparen ze geld uit, denken ze. 

Toch biedt een architect een grote meerwaarde aan je project. Wanneer je samenwerkt met een architect kan hij of zij het project mee in goede banen leiden, en ben je niet voor 100% afhankelijk van je aannemer. 

architect project nieuwbouw of renovatie

Hij of zij kan inschatten of bedragen kloppen, en kan de aannemer erop wijzen dat er in een bepaalde fase nog iets moet gebeuren, vooraleer hij zijn factuur mag opsturen. 

Kortom: een architect die toezicht houdt op de werkzaamheden van je project, kan je een hoop ellende besparen. Zowel bouwtechnisch als financieel. 

#6 Betaal nooit contant aan je aannemer

Cash geld gebruiken om in het zwart werken te laten uitvoeren lijkt een goed idee, tot op het moment dat er een conflict van komt. Dan heb je geen been om op te staan, en is het woord tegen woord. 

aannemer cash betalen

Weet dus dat je een groot risico neemt, indien je beslist om contant te betalen aan je aannemer. Vraag dus steeds een factuur op, indien je werken laat uitvoeren. 

Voor sommige premies of belastingverminderingen is een factuur trouwens noodzakelijk. Wil je om de één of andere reden toch cash betalen, zorg er dan voor dat je een bewijs van betaling hebt en vermijd grote bedragen.

#7 Informeer jezelf over de wet-Breyne 

Last but not least: de wet-Breyne. Deze wet garandeert de kandidaat-bouwer een uitgebreide bescherming, legt vast wie verantwoordelijk is voor eventuele gebreken, en beschermt je tegen het risico van insolvabiliteit van de aannemer. 

wet breyne

Controleer of je hieronder valt. Een goede of betrouwbare aannemer informeert je hier trouwens proactief over. Een aannemer die de wet-Breyne onder de mat probeert te vegen, is naar onze mening geen geschikte kandidaat. 

Besluit 

Met deze tips kun je alvast het kaf van het koren scheiden. Luister vooral naar je buikgevoel, maar blijf realistisch. 

Een snelle service staat niet noodzakelijk garant voor kwaliteit, en een goedkope offerteprijs is niet altijd waarheidsgetrouw. 

Informeer je van tevoren goed over je rechten, en doe vooral genoeg research. Je wilt namelijk niet dat er gaandeweg lijken uit de kast vallen, toch? 

Bij Verrijckt kun je alvast rekenen op een betrouwbare partner. Zin om ons beter te leren kennen? Aarzel dan niet om een gratis inspiratiegesprek aan te vragen. 

Ook bij vragen of opmerkingen rond het kiezen van een betrouwbare aannemer, mag je ons altijd contacteren

Lees nog andere interessante blogs

Wat kost een totaalrenovatie in 2020?

Wat kost een totaalrenovatie in 2022?

Hoeveel budget heb je nodig om te renoveren? In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende factoren die de prijs bepalen bij een totaalrenovatie.